Dansk Energi: Udspil om Power-to-X kræver udbygning af vedvarende energi
Fredag 17. december 2021 kl: 10:36
Af: Redaktionen
Danmark skal være grønt foregangsland på Power-to-X-området og satse på grønne brændsler som eksportvare, lyder det i regeringens Power-to-X-strategi. En stærk ambition, mener Dansk Energi og hilser samtidig strategien velkommen. Men nu er der brug for endnu mere vedvarende energi.
Det er et skridt i den rigtige retning. Med fokus på både på klima og på Power-to-X’ internationale erhvervspotentiale for Danmark er strategiens pejlemærker og ambition rigtig. Det mener Dansk Energi om regeringens netop offentliggjorte udspil til en Power-to-X-strategi.
– Det er super, at vi nu endelig får et godt grundlag for videre forhandling om en Power-to-X-strategi, der skal danne grundlag for det erhvervseventyr, som bare venter på at ske. Branchen står parat med projekter, og har gjort det længe, men vi mangler rammerne. Nu har regeringen spillet ud med sit ambitionsniveau med en strategi for dansk produktion af grønne brændsler til lastbiler, fly og skibe, og nu håber vi på et hurtigt forhandlingsforløb, siger Lars Aagaard, administrerende direktør, Dansk Energi.
Lars Aagaard, adm. dir., Dansk Energi
Udspillet indeholder i alt 14 tiltag, som regeringen mener skal til, for at Danmark kan udvikle sig til et internationalt Power-to-X-foregangsland til gavn både for klima og dansk erhvervspotentiale.
Power-to-X kræver udbygning af vedvarende energi
Regeringen bebuder blandt andet bygning af elektrolyseanlæg i størrelsesordenen 4-6 GW til produktion af den grønne brint, der skal raffineres videre til grønne brændsler. Lars Aagaard glæder sig over fokus på erhvervspotentialet, men understreger, at ambitionsniveauet på elektrolysekapacitet skal tage udgangspunkt i det høje tal.
Han kvitterer også for strategiens fokus på Energinets tariffer, på Energinets og Evidas mulighed for at udvikle brintinfrastruktur og på, at midlerne til Power-to-X er forhøjet fra 750 millioner kroner til 1,25 milliarder kroner.
– Det er vigtigt, der kommer hurtig en afklaring, så aktørerne i markedet ved, hvad de har at sigte efter – og at en kommende aftale har et bredt flertal bag. Regeringen har fremlagt et godt afsæt for forhandlingerne, nu haster det med at komme i gang.
.jpg)
© Copyright 2022 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

- Politikere kritiserer mangelfuldt nordisk transportsamarbejde
- Dansk rederi-koncern køber tysk tog-operatør
- Ny bygning i Sydhavnen er kontakt til elektriske tog
- Svensk togoperatør kørte ud af første kvartal med overskud
- Nye krav fra EU ændrer toldhåndteringen i 2022
- Limfjordshavn skal have ny direktør
- Politisk flertal på Christiansborg giver 416 millioner kroner til Østbanen
- Over 2.500 personer er blevet oplært i nye signalsystemer
- Ny intermodal forbindelse er åbnet mellem Tyskland og Sverige
- Kombi-forbindelse forbinder Lübeck med Halmstad
- Herning-speditør åbner for import med skib, tog eller fly fra Fjernøsten
- Tysk transport- og logistikkoncern omsatte for over 7 milliarder euro
Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes! |
||
Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget! |