Klik venligst



Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      

Shipping-virksomhed fra Esbjerg får flere opgaver ved Rødby

Onsdag 14. juli 2021 kl: 10:00
Af: Redaktionen

Anlægget af tunnelforbindelsen mellem Danmark og Tyskland er i gang med shipping-virksomheden Blue Water fra Esbjerg som en af en række virksomheder. Blue Water, der har været med fra start med lokale lagerløsninger og havneservices, har indgået endnu en aftale med Fehmarn Belt Contractors (FBC) om flere aktiviteter


- Vi er meget stolte over, at FBC har valgt Blue Water, og vi er sikre på, at vores lokale forankring og erfaring med store internationale projekter vil bidrage positivt til Femern Bælt-projektet, siger Klaus Odby, der er Port Agency Manager hos Blue Water.


I forbindelse med projektet har Esbjerg-virksomheden åbnet kontor i Rødby for at tilbyde alle former for havne-agent-service med afsæt i Blue Water's lokale forankring, der dækker alle havne på Lolland og Falster med erfarent personale.


- Vores aftale med FBC indebærer klarering af skibe, crew change services, dokumentation og rapportering til myndigheder. Til rederier med skibe på projektet tilbyder vi naturligvis også husbandry services, som er en fleksibel service, der kan tilbydes i havn såvel som offshore. På den måde sparer skibet og personale både tid og omkostninger, siger Pernille Marcussen, der er Assistent Manager, Port Agency, Blue Water Rødby.


En ny arbejdshavn opføres
I Rødby er en ny arbejdshavn ved at blive etableret af FBC. Arbejdshavnen skal være basis for støbning af tunnelelementer og udskibningshavn for de færdige elementer.


FBC, der er et joint venture mellem Boskalis og Van Oord, er også ansvarlige for udgravning af en 16 kilometer lang rende, som skal graves i havbunden. Det udgravede materiale skal genanvendes ved at skabe et nyt rekreativt naturområde på den danske side af Femern Bælt.


Forbindelsen er Danmarks hidtil største og dyreste anlægsprojekt, og den forventes at være færdig i 2029. Tunnelen skal drives klimavenligt med fokus på energieffektivitet og fremtidssikrede løsninger.




Klik venligst

© Copyright 2025 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Shipping-koncern skifter 600.000 liter fossil diesel ud med biodiesel
- Fragtmængderne fald i flere regioner
- Bilister i el-biler vælger færgen over Kattegat
- Sveriges største containerhavn får ny direkte forbindelse til Asien
- Martin industrivirksomhed har fået ny ejer og nyt navn
- Fem 13-liters tilpassede lastbilmotorer driver indlandsfragtskib
- Flere tog med færgerne over Øresund
- Færgebatterier kan bruges som energilager på land
- Danmarks største rederikoncern har fået en bøde på 10 millioner kroner i fusionssag
- Havneselskab får kapitalfond som medejer
- Øresundslinjen har overtrådt sit tilsagn til Konkurrencerådet
- Brancheorganisation på energiområdet får ny politisk chef

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst