Svensk rederikoncern udvikler nyt færgekoncept
Onsdag 2. april 2025 kl: 13:33
Af: Redaktionen
Med optimeret skibsdesign og ny teknologi kan et nyt færgekoncept fra svenske Stena Line - Stena Futuro - reducere energiforbruget med 20 procent eller mere. Færgen i det nye koncept har en lavere vægt end traditionelle færger, vingesejl, hybridfremdrift med el-motorer og batterier sammen med forbrændingsmotorer med lavt brændstofforbrug, der kan køre på flere forskellige typer brændstof
Et af Stena Lines centrale mål er at reducere CO2-udledningen med 30 procent inden 2030. Kursen mod målet går gennem en række tiltag på tværs af flere områder - blandt andet omstillingen af rederiets flåden. Det sker både ved at forbedre effektiviteten af den nuværende flåde og ved at udvikle en ny generation af skibe med optimerede egenskaber og ny teknologi.
Her er koncept-færgen »Stena Futuro« det svenske rederis nyeste koncept for fremtidens skibe. Stena Futuro er tænkt som et 240 meter langt ro/ro-skib til transport af lastbiler, vogntog, løstrailere og biler.
- Målet er at udvikle den mest effektive og konkurrencedygtige færge til en given lastekapacitet med den teknologi, der findes i dag. Færgen skal have det laveste brændstofforbrug på markedet, siger Nicolas Bathfield, der er projektleder hos Stena Teknik, der har været med til at udvikle konceptet.
Skroget og overbygningen er optimeret for at udnytte lastrummet bedst muligt. Samtidig bidrager lav vægt og optimeret hydro- og aerodynamik til et lavt brændstofforbrug.
Ud over færgens design bliver Stena Futuro udstyret med teknologi, der begrænser miljøpåvirkningen. Færgen får hybridfremdrift, batterier og el-motorer og forbrændingsmotorer med lavt brændstofforbrug, der kan køre på flere forskellige brændstoffer. Batterisystemet gør det muligt delvist at sejle på el - for eksempel ved anløb og afsejling fra havne. Solceller vil også bidrage til færgens elforbrug.
Skroget bliver desuden udstyret med et luftsmøresystem, hvor små luftbobler udledes under vandlinjen for at reducere friktionen mellem færge og vand. Et varmegenvindingssystem genbruger varme fra motorernes udstødning til opvarmning ombord og understøtter også elproduktionen.
Vingesejl bestået test
Konceptet omfatter også fire 40 meter høje vingesejl, der kan lægges ned ind efter behov - eksempelvis ved passage under broer. Stena's udviklere har sammen med det svenske forskningsinstitut, RISE - Research Institutes of Sweden AB, der er et uafhængigt statsligt forskningsinstitut, gennemført test og simuleringer af sejlene for at dokumentere energibesparelser og indvirkning på manøvredygtighed og sikkerhed.
- Testene viste, at sejlene på Stena Futuro potentielt kan give en brændstofbesparelse på op til 15 procent. Vi har også bekræftet, at færgen lever op til alle krav til stabilitet og manøvredygtighed ved for eksempel pludselige vindskift eller kursændringer, siger Nicolas Bathfield.
Færgedesignet bliver et vigtigt element i Stena Lines planlægning af fremtidig tonnage. Der er endnu ikke lagt en endelig plan for produktionen af Stena Futuro.

.jpg)
© Copyright 2025 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

- Energiselskab åbner for lynladning ved Limfjorden
- Kinesisk bilproducent har dansk premiere med elektrisk varebil
- Svensk rederikoncern udvikler nyt færgekoncept
- Kalundborg Havn får ladestandere til lastbiler
- Nyt forskningsskib til teknisk universitet skal bygges i Spanien
- Regeringen vil anskaffe fire nye havmiljø- og minelægningsfartøjer
- 20 kroner pr. billet skal bidrage til ny metro-linie
- Svensk lastbil vinder grøn pris
- Bryggeri tester el-lastbil
- Danmark og Tyskland kan blive førende i verden indenfor grøn brint
- Rederiorganisation tager godt i mod anbefalinger fra vækstteam
- PtX-anlæg ved Aaberaa har produceret den første e-methanol
Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes! |
||
Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget! |