Indsats mod skader udløser store besparelser
Onsdag 19. marts 2025 kl: 11:19
Af: Redaktionen
Poul Schou i Odense har reduceret udgifterne til skader med ca. en million kroner fra 1,3 millioner kroner i 2022 til 393.000 kroner i 2024.
I 2014 blev der registreret et meget stort antal skader på biler, varevogne og lastbiler. Forsikringsselskabet Codan, der har en del transportvirksomheder som kunder, peger på, at et begrænset antal virksomheder på transportområdet, der arbejder struktureret med at forebygge mindre skader på deres køretøjer, selvom indsatsen kan udløse betydelige økonomiske besparelser
Gentagne skader, såsom bakke- og manøvreskader, på samme sted på ruten er et hyppigt problem for mange transportvirksomheder. Og omkostningerne ligger i otte ud af ti tilfælde under selvrisikoen, så dem må transportvirksomhederne selv stå for.
Selvom skaderne kan synes ubetydelige, kan de ifølge forsikringsselskabet Codan hurtigt løbe op og udgøre en omkostning på flere hundrede tusinde kroner, og dermed blive en væsentlig post i virksomhedens regnskab og spille afgørende ind på årsresultatet.
Den udfordring vil Codan forsøge at løse med et struktureret rådgivningsforløb - Skadestop - der skal hjælpe transportvirksomheder med at forebygge skader.
Forløbet går ud på, at Codan analyserer transportvirksomhedens skadesforløb. Dernæst bliver der udarbejdet en tilpasset handlingsplan baseret på erfaring, indsigtsbaseret data og risikovurdering, som så udmønter sig i en konkrete forebyggende aktiviteter.
Indtil nu har en række transportvirksomheder været igennem forløbet, der i gennemsnit har oplevet en reduktion i antallet af skader på op til 30 procent efter ét år og op til 70 procent efter tre år.
- Vi vil gerne hjælpe transportbranchen med at forebygge skader. Det er en helt naturlig del af at være forsikret hos os. Og med vores Skadestop-løsning kan vi samle al data og udarbejde et unikt overblik over risici og omkostninger i virksomhederne og dermed hjælpe dem med at undgå skaderne, siger Lone Kyhl Hendriksen, der er koncerndirektør for Erhverv i Alm. Brand Group, som består af Alm. Brand, Codan, Privatsikring og Erhvervssikring.
- Vores skadestop-koncept giver ikke bare markant færre skader og store besparelser for vores kunder. Det betyder også mindre bøvl og bavl, når virksomheden ikke kan have alle biler ude og nogle chauffører ikke kan køre, siger hun videre.
Lone Kyhl Hendriksen fortæller, at skaderne typisk sker, når chaufførerne kører i tæt trafik, og ved af- og pålæsning på steder med begrænset plads. For eksempel sker syv ud af ti skader i langsomt tempo - eksempelvis når der bliver bakket eller parkeret.
Vognmand i Odense har halveret antallet af skader på to år
En af de virksomheder, der har arbejdet målrettet med skadesforebyggelse i samarbejde med Codan, er transport- og logistikvirksomheden Poul Schou A/S i Odense. Virksomheden beskæftiger godt 100 medarbejdere og har en flåde på omkring 80 køretøjer. Her startede Skadestopforløbet i 2021 og har siden halveret antallet af skader og reduceret virksomhedens udgifter til skader med ca. en million kroner fra 1,3 millioner kroner i 2022 til 393.000 kroner i 2024.
- Når man har så mange køretøjer som os, kan man ikke undgå skader. Det er alt fra at ramme vejskilte til manøvre- eller bakkeskader. Vi havde dog alt for mange skader, og det kunne ses på bundlinjen. Derfor gik vi i gang med at arbejde mere struktureret med at forebygge skader sammen med vores forsikringsselskab, siger Mads Møller, der er kørselschef Poul Schou, som fornyligt flyttede ind i et nyt domicil i Odense.
- Vi er faktisk overraskede over, at effekterne ved skadestop-konceptet har været så store. Ikke nok med, at vi reducerer skader og sparer en masse penge hvert år, så skaber det også mindre gener for vores kunder, skaber stolthed blandt vores chauffører og betyder et mindre ressourceforbrug, fremhæver han.
Lone Kyhl Hendriksen peger på, at de hos Poul Schou ikke kommet sovende til de markante resultater.
- Vi har stillet faglig rådgivning, sparring og erfaring til rådighed, men succesen kan i høj grad tilskrives Poul Schous involvering og fokuserede indsats i projektet, siger hun.
Codans skadestop-forløb er inkluderet i transportvirksomhedernes forsikringspakke. Det varer typisk tre år med faste kvartalsmøder og løbende uddannelse af chaufførerne og sparring, hvor resultaterne løbende bliver evalueret og indsatsområderne løbende kan blive justeret undervejs.
.jpg)
© Copyright 2025 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

- Kalundborg Havn får ladestandere til lastbiler
- Transportministeren fjerne flere regler på busområdet
- 74-årig busmekaniker sagde tak efter næsten 60 år med motorer
- Hos ingeniørvirksomhed i Nordborg banker et hjerte for elektriske løsninger til store og små køretøjer
- Limfjordshavn håndterede 2,5 millioner ton gods i 2024
- Madbude i Roskilde havde orden i deres papirer
- Tungvognskontrol udløste fartbøder til hurtigtkørende forbipassagerende
- Politiet kontrollerede 141 tunge køretøjer på rasteplads i Himmerland
- Motorvejsarbejde ved Aarhus er forsinket
- Entreprenør tog en tiptrailer med på sin nye fire-akslede og nedbyggede maskintrailer
- Svensk lastbil vinder grøn pris
- Bryggeri tester el-lastbil
Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes! |
||
Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget! |