Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      

14 projekter med Power-to-X og brint får 225 millioner kroner i støtte

Torsdag 23. juni 2022 kl: 11:56
Af: Redaktionen

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse støtter udviklingen af fremtidens grønne, innovative teknologier med 225 millioner kroner. Midlerne går til 14 projekter, der alle bidrager til udviklingen af Power-to-X- og brintområdet i Danmark

Verden over investeres der store summer i udviklingen af Power-to-X (PtX)- og brintteknologien, der anses for en af fremtidens innovative, grønne nøgleteknologier. 


I Danmark har S-Regeringen og otte af Folketingets partier i marts i år sat yderligere gang i udviklingen med en PtX-strategi. Og nu bidrager Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse med op til i alt 225 millioner kroner fra REACT-EU-programmet til 14 konkrete projekter, der målrettet arbejder med at udvikle PtX- og brintområdet.


- Hvis Danmark skal vinde det grønne kapløb, så skal vores virksomheder også være på forkant med de grønne væksteventyr. Og en af de lysende stjerner er PtX og brint, som har store potentialer, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S), der fremhæver, at de mange projekter bekræfter, at danske virksomheder, store som små, allerede er med i front. 


- Jeg kan ikke vente med at følge med, når projekterne både skal gøre vores verden grønnere, rigere og skabe flere danske arbejdspladser, siger ministeren.


Christian Motzfeldt, formand for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, fremhæver niveauet i de 14 nye projekter:


- Projekterne har høj kvalitet, og det er perspektivrigt, at så mange virksomheder er gået sammen om at udvikle de nye, grønne teknologier. Deres interesse viser, at PtX- og brintområdet for alvor er blevet et indsatsområde for danske virksomheder, siger han.


PtX-kæden får et løft
Frem til 22. april 2022 har virksomheder kunnet søge om støtte til projekter. Det har mange virksomheder benyttet sig af - og flere af dem i partnerskaber og konsortier, der også omfatter videninstitutioner.


Hele værdikæden inden for PtX og brint er repræsenteret blandt de støttede projekter: Forprojekter (feasibility studies), forsknings- og innovationsaktiviteter, test- og demonstrationsanlæg, komponenter til anlæg (fx elektrolysefaciliteter), lagringsteknologi og nyttiggørelse af biprodukter fra anlæg.


Et af de projekter, der videreudvikler teknologi, er Topsoe's elektrolyseprojekt Upscaling key Power-to-X SOEC electrolysis solutions, som bestyrelsen støtter med op til 88,8 millioner kroner. Midlerne går til at videreudvikle Topsoe's elektrolyseteknologi, der har en meget højere effektivitet end konventionelle anlæg. 


- PtX-teknologi kommer til at spille en helt central rolle i energi-transitionen. Lige nu ser vi stærkt momentum i udviklingen af grønne løsninger i hele Europa, men vi skal sætte mere fart på PtX-løsninger i kommerciel størrelse for helt at kunne fjerne drivhusgasser fra den tunge industri, raffinaderier og transportsektoren, som i dag står for 25-30 procent af den globale CO2-udledning, siger Roeland Baan, der er administrerende direktør hos Topsoe.


- Der er kolossale muligheder i PtX-teknologien. Hos Topsoe går vi forrest inden for Power-to-X med vores SOEC-teknologi, som er 30 procent mere effektiv og endda billigere end øvrige teknologier, siger han videre.


Også mindre virksomheder, der samarbejder med videninstitutioner, får støtte til PtX- og brintprojekter fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. SMV’en Advanced Surface Plating i Højbjerg får 5,8 millioner kroner til at videreudvikle sin effektive og skalerbare produktion af elektroder til alkalisk elektrolyse. Virksomheden driver projektet i samarbejde med Institut for Bio- og Kemiteknologi på Aarhus Universitet, og det giver mulighed for at opbygge et research- og udviklingscenter for elektrodeudvikling.


- Målet for os er at udvikle elektrode-teknologien, så fremtidens brintproduktion bliver mere effektiv og konkurrencedygtig. Det vil reducere prisen på grøn brint på længere sigt. Vi er godt på vej, og støtten fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse betyder, at vi kommer hurtigere på markedet med den nye teknologi, siger Lars Pleth Nielsen, der er administrerende direktør i Advanced Surface Plating.


Fakta om Investeringsstøtteordning for grønne, innovative teknologier:
  • Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har på sit møde 21. juni besluttet at støtte 14 projekter med op til i alt 225 millioner kroner fra REACT-EU-programmet under Investeringsstøtteordning for grønne, innovative teknologier
  • Bestyrelsen har modtaget 19 ansøgninger, og 14 projekter får nu støtte. Støtten til projekterne ligger på mellem 0,9 og 88,8 millioner kroner. Udgifter og aktiviteter i projekterne skal være afholdt senest med udgangen af august 2023
  • Tildelingen er en direkte udmøntning af den nationale investerings-støtteordning for grønne, innovative teknologier, som indgår i S-Regeringens strategi for udvikling og fremme af brint og grønne brændstoffer (PtX-strategien) fra marts 2022

Fakta om Power-to-X og brint:
  • Power-to-X (PtX) er en teknologi til produktion af brændstoffer ud fra energi eksempelvis fra sol og vind
  • Centralt for PtX- og brintområdet er produktionen af brint, hvor strøm fra vedvarende energikilder spalter vand, så resultatet bliver ren ilt og ren brint. Denne proces kaldes elektrolyse
  • Elektrolyseprocessen kan tilføres CO2 og derigennem skabe klimaneutrale brændstoffer, eller der kan tilføres kvælstof, hvilket resulterer i grøn kunstgødning
  • Brinten kan også benyttes som direkte energikilde i eksempelvis tung industri og tung transport, eller den kan benyttes som et energilager til de perioder, hvor de vedvarende energikilder ikke producerer tilstrækkelig strøm
(Kilde: Energistyrelsen)


Interesserede kan se listen over de 14 støttede projekter her:







Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Skanderborg-virksomhed er endt i konkurs
- Seks meldes døde
- Entreprenør tog tre tre-akslede tandem-trækkere med til Herskind
- Dem fra Nordlunde har fået en ny fire-akslet maskinanhænger
- Havn investerer og reducerer sin gæld
- Ny limfjordsforbindelse bliver emne på samråd med transportministeren
- Overføringsanhænger skal føre containere til og fra opgaverne
- Slagelse-virksomhed skal bruge to nye trækkere til entreprenøropgaver
- 23-årig kørte i stjålet lastbil
- Pusher-trækker skal tage læsset med gyllevogne med mere
- Beskæftigelsen steg med 33.600 på et år
- Fragtfirma medbringer truck til lasten

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst