Klik venligst

Klik venligst

Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      

Forening på affaldsområdet vil booste cirkulær økonomi for tekstiler

Tirsdag 17. november 2020 kl: 12:41
Share  


Af: Redaktionen

Klima- og miljøbelastningen fra produktion af tøj og tekstiler skal ned, og Danmarks tøjspild reduceres. Det mener Dansk Affaldsforening, som peger på, at producentansvar kan bidrage til at gøre mode- og tekstilindustrien cirkulær. Dansk Affaldsforening er en politisk styret interesseorganisation bestående af kommunale affaldsenheder. Dansk Affaldsforening har 56 medlemmer bestående af kommuner, fælleskommunale affaldsselskaber og modtagestationer i Danmark og på Færøerne

- Vi skal stadig have tøj på kroppen og sko på fødderne. Men produktionen af tøj og tekstiler har en stor miljø- og klimabelastning, der genbruges for lidt og der mangler samtidig tilstrækkelig genanvendelsesteknologi, selvom borgerne sorterer mere og mere. Derfor er vi nødt til at tænke i nye baner for at omstille industrien og få etableret de løsninger, der mangler, siger Mikkel Brandrup, der er direktør i Dansk Affaldsforening.


Ifølge foreningen er det særligt vigtigt at rykke nu for at minimere risikoen for, at vi som borgere sorterer hullede lagner, gamle sokker og slidte t-shirts til begrænset nytte. I følge sommerens affaldsaftale skal vi fra 2022 sortere tekstiler hjemme i husholdningerne.


Producentansvar
Konkret foreslår Dansk Affaldsforening, at der indføres såkaldt producentansvar på tøj og tekstiler i Danmark. Producentansvar som koncept går kort fortalt ud på, at producenterne får ansvar - også økonomisk - for de produkter, de markedsfører - også når de bliver til affald.


Producentansvar giver mulighed for at indrette et system, som belønner dem, der markedsfører miljømæssigt godt tøj og tekstiler af god kvalitet og for eksempel med indhold af genanvendte materialer, mens det omvendt strammer skruen om de produkter, der kræver et stort ressourcetræk og/eller ikke kan genanvendes eller genbruges.


- Som et land, der ønsker at gå forrest i den grønne omstilling, bør Danmark have en politisk ambition om at tilskynde mode- og tekstilindustrien til at reducere ressourceforbruget og basere deres forretningsmodeller på den cirkulære økonomi. Vi mener, at producentansvar på tøj og tekstiler kan yde et væsentligt bidrag til at indfri den ambition, siger Mikkel Brandrup.


Mål om genbrug og genanvendelse
Dansk Affaldsforening anbefaler, at producentansvaret dækker tøj og tekstiler til både husholdninger og virksomheder - og indrettes, så der fra start sikres minimum af 55 procent til genbrug, reparation eller re-manufacturing og 20 procent til genanvendelse. Målene skal stige løbende.
Samtidig skal der afsættes økonomi målrettet forskning og etablering af genanvendelsesteknologi og cirkulære forretningsmodeller.


- Vi bakker op om mode- og tekstilindustriens erkendelse af problemerne og branchens fokus på bæredygtighed. Med det her forslag mener vi, at modehuse og brands får endnu bedre forudsætninger for at omstille sig til cirkulær økonomi, siger Mikkel Brandrup.


Interesserede kan finde flere informationer om affald her:


Om Dansk Affaldsforening:
 • Dansk Affaldsforening er en politisk styret interesseorganisation bestående af kommunale affaldsenheder
 • Dansk Affaldsforening skal fremme medlemmernes interesser på affaldsområdet
 • Dansk Affaldsforening har 56 medlemmer bestående af kommuner, fælleskommunale affaldsselskaber og modtagestationer i Danmark og på Færøerne
 • Medlemmerne indsamler og håndterer husholdningsaffald og erhvervsaffald fra 98 kommuner


Dansk Affaldsforenings formål:
 • Skabe maksimalt gennemslag for medlemmernes virksomhedsinteresser.
 • Påvirke regulering, rammer og vilkår til gunst for medlemmerne, uanset om disse skabes i Folketinget, regeringen eller EU
 • Skabe de bedst mulige rammevilkår for opgaveløsning på affaldsområdet
 • Skabe de bedst mulige sammenhænge mellem affaldshåndtering, energiforsyning og ressourceudnyttelse
 • Fremme samarbejde, vidensudveksling og vidensformidling mellem medlemmerne, samt med beslægtede organisationer, foreninger og andre
 • Kvalificere viden og information til medlemmerne om ny lovgivning og nye initiativer nationalt og i EU samt om mulige konsekvenser af disse.
 • Forestå udvikling af teknisk, faglig viden, samt udrede konkrete eller generelle problemstillinger til såvel medlemmerne, som til andre
 • Dansk Affaldsforening er en specialforening, der varetager medlemmernes virksomhedsinteresser. Medlemmerne er virksomheder og forvaltnings- og driftsorganisationer på affaldsområdet, som kommunerne enten som del af den kommunale forvaltning eller via helt eller delvist ejerskab har væsentlige interesser i, og som af den grund også drives med hensyn til mest mulig samfundsnytte - den dobbelte bundlinie
 • Vedtægterne for Dansk Affaldsforening giver mulighed for, at fælleskommunale selskaber, kommuner samt kommunalt ejede virksomheder kan blive medlem. Endvidere kan andre selskaber, som kommuner eller fælleskommunale affaldsselskaber via ejerskab har væsentlige interesser i, blive medlem. Endelig er der mulighed for, at andre virksomheder, der håndterer affald, kan blive associerede medlemmer.




Klik venligst

© Copyright 2020 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Energiselskab opkøber danskproduceret "flydende el"
- Dansk-australsk partnerskab vil gøre tunge kranløft lettere - at håndtere
- Kørekortet kan komme med på mobilen
- Producenten af Årets Lastbil i Europa har hovedsæde i München
- Færgehavneområder får en overhaling
- Transport-virksomhed med speciale i specielle opgaver har taget ny selvkørende kran i brug
- Tysk transport- og logistik-koncern har åbent ny filial i Finland
- 62-årig bilist kørte frontalt ind i modkørende lastbil
- Erhvervs-organisation advarer mod pakkeafgift
- Vognmand giver plads til ny city-trailer i sin flåde
- Den tyske regering vil give tilskud til ophugning af lastbiler
- To lærlinge fra lastbilforhandler blev prist

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst

Klik venligst



Klik venligst