Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      

Lokale lastbiler og produktionsvirksomheder i Sønderborgområdet skal være mindre CO2-belastende

Fredag 17. maj 2024 kl: 10:19
Af: Redaktionen

Lastbilkørsel og virksomhedernes energiforbrug står for en fjerdedel af den CO2-reduktion, som Sønderborgområdet skal gennemføre for at indfri ambitionen om at blive CO2-neutral i 2029. Den opgave har nu fået en håndsrækning fra EU, der har bevilliget 4,5 millioner til projektet ZERO Industry, som Sønderborg Varme, Better Energy, ProjectZero og Sønderborg Kommune de kommende to år skal arbejde sammen om

- I Sønderborgområdet har vi siden 2007 i fællesskab arbejdet fokuseret med at nedbringe vores CO2-aftryk, siger Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen (S).


Han peger på , at Sønderborg Kommune var blandt de første 10 europæiske byer, der fik blåstemplet deres klimaplaner af EU-kommissionen.


- Nu har vores projekt også fået støtte. Selvom vi er godt på vej mod nullet, er det dejligt med den ekstra medvind, det giver, når andre lægger mærke til, anerkender og støtter vores indsats, siger han.


Projektet har to hovedindsatser. Målet med begge indsatser er at finde rentable løsninger, der kan erstatte brugen af fossile brændstoffer med mindre CO2-belastende alternativer.


Når det gælder transport skal Better Energy, der har et af Europas største testanlæg for solenergi i Sønderborg, stå i spidsen for en kortlægning af kørselsmønstre, ladebehov og deraf potentialet for at skifte lastbiler på diesel ud med elektriske lastbiler. Danfoss, der har hovedsæde i Nordborg på Als, er eksempelvis gået over til el i virksomhedens danske lastbilpark, og håbet er, at flere vil følge efter.


- Vores teori er, at mange virksomheder i Sønderborgområdet har et kørselsmønster med ruter, hvor rækkevidden med el kan fungere fint i praksis. Det vil vi kigge nærmere ind i, og samtidig afsøge, hvordan vi som samfund får lavet den nødvendige lade-infrastruktur på den smarteste måde. Herunder hvad vi kan gøre for at øge incitamentet for at lade på de tidspunkter, hvor der er mest grøn strøm i elnettet, siger Lasse Netterstrøm, der er Head of Business Innovation hos Better Energy.


For områdets produktionsvirksomheder handler det primært om at reducere forbruget af gas i produktionen. Sønderborg Varme arbejder i dag med at erstatte dele af virksomhedernes gasforbrug med fjernvarme og samtidig lede virksomhedens overskudsvarme ind i fjernvarmenettet.


- Med pengene fra EU kan vi intensivere den indsats, vi allerede gør for at levere fjernvarme til og udnytte overskudsvarme fra områdets industrivirksomheder. Samtidig vil vi i projektet samarbejde med andre partnere, som skal se på muligheder for at hjælpe virksomhederne med også at reducere gasforbruget i den del af produktionen, hvor der er brug for højere temperaturer, end fjernvarmen kan levere, siger Erik Wolff, der er direktør i Sønderborg Varme.


Selv om det er virksomhederne, der er i fokus, kommer projektet også borgerne til gode. Hvis en virksomhed uden for det eksisterende fjernvarmenet har et tilstrækkeligt stort varmeforbrug, kan det nemlig betyde, at bliver økonomisk rentabelt at udvide fjernvarmenettet til virksomheden - og til nærliggende huse.


Samtidig er overskudsvarmen fra virksomheden et grønt og vigtigt supplement til fjernvarmen, som udnytter energien effektivt og giver en større forsyningssikkerhed, fordi forsyningen er spredt på mange forskellige kilder.


Projektet forventes at starte til september og strække sig over to år.


Om projekt Zero Industry:
  • Sønderborg Kommune søgte i samarbejde med ProjectZero i efteråret 4,5 millioner kroner i EU-støtte til projektet ”ZERO Industry”, som udføres i samarbejde med Sønderborg Varme og Better Energy
  • ProjectZero er et offentligt-privat partnerskab, der arbejder for et bæredygtigt Sønderborg-område i udvikling og vækst
  • ProjectZero bygger på et stærkt lokalt engagement og samarbejde
Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Tip-trailer har speciel beklædning på bund og sider
- Fredag 14. juni 2024 lå brændstofpriserne på følgende niveau
- Logistikcenter i Jönköping er taget i brug
- To bekendtgørelser skrives sammen
- Kokainkartel er optrevlet efter anholdelser i Spanien
- De lette kørste frem med 61
- Forskellem mellem nummer et og to er 43
- Maj 2024 endte 74 under maj 2023
- Bestanden af tunge lastbiler er vokset
- To transportministere mødtes i Glücksburg - og snakkede om kollektiv transport
- Havn i Nordvestvendsyssel overgår sine egne forventninger
- En takker af - og en anden tager over

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst