Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      

SVM-Regeringen skruer op for støtten til grøn omstilling af tung vejtransport

Mandag 15. april 2024 kl: 11:02
Af: Redaktionen

For at skubbe på den grønne omstilling af vejtransport med lastbiler prioriterer SVM-Regeringen nu i alt 750 millioner kroner frem mod 2030 til initiativer målrettet grøn omstilling og effektivisering af den tunge vejtransport - plus 161 millioner til lastbiler, der kan køre på biogas


De øgede midler sker som led i SVM-Regeringens aftale med SF, Konservative, Enhedslisten og Radikale om Deludmøntning af Grøn Fond. Mere specifikt forhøjes de 300 millioner kroner, der er afsat på finansloven, med 450 millioner kroner, så der i alt gives 750 millioner kroner til grønne tiltag og effektiviseringer af vejtransporten i perioden fra i år og frem til og med 2030. Herefter bliver der afsat 50 millioner kroner varigt fra 2031 og frem. Derudover afsættes der 161 millioner kroner til at understøtte brugen af lastbiler, der kan køre på biogas fra 2025 og frem mod 2030. 


- Jeg glæder mig over, at vi nu afsætter 750 millioner kroner til den grønne omstilling af den tunge transport, der for eksempel kan gå til indkøb af grønne lastbiler, depotladning eller forøgelse af lastbilernes tilladte vægt og dimensioner. Disse midler kommer oveni de 760 millioner kroner, vi allerede har afsat til ladeinfrastruktur. Nu ser jeg frem til en dialog med branchen om, hvordan vi bedst muligt udmønter midlerne og dermed hjælper erhvervet på vej med den grønne omstilling, siger transportminister Thomas Danielsen (V).


SVM-Regeringen lægger op til, at de afsatte rammer skal udmøntes på baggrund af en inddragelse af landtransportbranchen, hvor sigtet er at opnå den størst mulige CO2-reduktion kombineret med de størst mulige samfunds- og erhvervsøkonomiske gevinster. 


Rammen til grønne tiltag kan for eksempel gå til indkøb af grønne lastbiler, der kan være lakeret i alverdens farver, og etablering af depotladning, mens effektiviseringer af vejtransporten eksempelvis kan være en forøgelse af lastbilernes totalvægt eller udvidelse af forsøgsordningen med dobbelttrailer. Det er initiativer, der sikrer, at man kan øge effektiviteten, og dermed mindske CO2-udledningen pr. fragtet ton.


De to rammer indgår som kompenserende tiltag til erhvervet for en forhøjelse af dieselafgiften på 50 øre pr. liter i aftale om Deludmøntning af Grøn Fond. SVM-Regeringen har desuden prioritereret at afsætte i alt 1 milliard kroner over perioden 2025-2028 til en midlertidig nedsættelse af kilometerbaseret vejafgift for lastbiler. Aftalen indeholder dermed kompenserende tiltag til erhvervet for ca. 1,9 milliarder kroner frem mod 2030. 


Overblik over regeringens støtte til grøn omstilling af tung transport:
  • 750 millioner kroner til grøn omstilling og effektiviseringer fra 2024-2030, hvorefter der er afsat 50 millioner kroner varigt fra 2031 og frem
  • 161 millioner kroner til at understøtte brugen af lastbiler, der kan køre på biogas fra 2025-2030
  • Ca. 760 millioner kroner til udrulning af ladeinfrastruktur fra 2024-2030
  • 125 millioner kroner i 2024 til fremrykning af initiativet om en lempelse af reglerne for vægt- og dimensioner og 272 millioner kroner fra 2025 og fremadrettet til initiativet
  • 57,1 millioner kroner til forsøgsordning med dobbelttrailere fra 2022-2005

I november sidste år meldte transportminister Thomas Danialen ud, at Staten vil støtte etableringen af 25 ladeparker til batteri-elektriske lastbiler.


Interesserede kan læse mere om det her:
Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Havn i Nordvestvendsyssel overgår sine egne forventninger
- En takker af - og en anden tager over
- Nedbygget trailer har lift på første og selvstyring på fjerde aksel
- Brancheorganisation på transportområdet får ny bestyrelsesleder
- Internationalt samarbejde er vigtigere end nogensinde
- Cyklist stødte ind i lastbil
- 17-liters dieselmotor har 780 heste i sig
- Nyt svensk selskab fokuserer på ladeløsninger til tunge transporter
- Brancheorganisation for bilimportører skifter navn
- I Eindhoven har de bygget lastbiler i 75 år
- Fire uger lang strejke er slut
- Avisomdeler etablerer nordjysk pakkecentrum på Østhavnen i Aalborg

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst