Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      
VOGNMANDSORGANISATION OM KLIMARÅDETS SENESTE RAPPORT:

Rapporten er famlende og mangelfuld på transportdelen

Torsdag 29. februar 2024 kl: 12:54
Af: Redaktionen

Klimarådet foreslår i en ny rapport at lægge 40 øre oven den afgiftsstigning på dieselolie, som SVM-Regeringen har planlagt til 50 øre pr. liter. Klimarådet peger på, at en øget afgift vil standse lastbilers ”grænsetankninger” i Danmark og bøde på lastbilernes øvrige skadevirkninger på samfundet. Vognmandsorganisationen mener, at Klimarådet famler rundt uden for sit område, og peger på, at Klimarådet forsømmer at beskrive, hvad der allerede er gjort på transportsiden for at nedbringe CO2-udledningen

- At bruge tankningsmønsteret som argument for aktuel CO2-nedbringelse er ikke seriøst. Det er også helt uden for rådets område, når man begynder at inddrage de eksterne omkostninger, som intet har med klima at gøre. Jeg har alt i alt svært ved at se, at der er en reel klimamæssig begrundelse for det, som rådet foreslår, siger DTL's administrerende direktør, Erik Østergaard, der mener, at Klimarådet famler udokumenteret rundt for at finde argumenterne for yderligere at pålægge den tunge transport afgiftsbyrder.


Klimarådet vil gerne mere gang i omstillingen af den tunge transport til el og mener i den forbindelse, at en øget kilometerafgift er et effektivt værktøj. Men hvis man fra politisk hold ikke ønsker at skrue på kørselsafgifterne, kan den øgede afgift også lægges på dieselforbruget ud fra et ”lavpraktisk hensyn”.


Klimarådet anbefaler så at sigte efter, at det danske afgiftsniveau ”nogenlunde rammer det tyske”. Desuden vil afgiften bringe lastbilernes afgiftsbetaling tættere på de gener, de påfører samfundet i form af trængsel, ulykker, forurening, støj og belastning af vejinfrastrukturen. Klomarådet konkluderer, at dieselafgiften skal forhøjes med 40 øre pr. liter oven i de 50 øre, som SVM-Regeringen planlægger.


Reelt vil det kun være lastbilerne, der mærker den øgede afgift, da personbilerne skal kompenseres i deres udligningsafgift.


Mangler beskrivelse af udviklingen i den tunge transport
Erik Østergaard mener, at Klimarådet har taget ”lidt fra hist og lidt fra her” til at begrunde et arbitrært afgiftsniveau. 


- I stedet skulle rådet have beskrevet og dokumenteret, hvad der på det seneste er gjort på området for de tunge køretøjer ved at øge kapaciteten på køretøjerne i form af større vægt og øget længde, siger Erik Østergaard og fortsætter:


- Da vi i sin tid sad i regeringens klimapanel, blev det meget nøje udspecificeret, hvad der kunne spares af CO2, hvis man opererer med tungere og længere køretøjer. Det bliver nu til virkelighed, og Klimarådet forsømmer helt at beskrive, hvad det kan føre til af CO2-besparelser.Klimarådets Statusrapport 2024 kan hentes her:

Klimarådet har også offentliggjort et baggrundsnotat om sektorvurderinger - blandt andet om transportsektoren - som kan hentes her:

Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Erhvervsorganisation efterlyser samlet grøn plan for transport i Danmark
- Havn på Jyllands top er tæt på 70 procents CO2-reduktion
- Havneby i det vestlige Sverige får et elektrisk ladehub
- Virksomheden med flest elektriske betonbiler har hjemsted i Danmark
- Skandinavisk samarbejde om CO2-transport og lagring er faldet på plads
- Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati
- Fornuftig kompensation for belastende dieselafgift
- Ny brintaftale skal bane vejen for et nyt eksporteventyr og lokal vækst
- Udledning af scrubbervand fra skibe bliver forbudt i det danske territorialfarvand
- SVM-Regeringen skruer op for støtten til grøn omstilling af tung vejtransport
- Ny pulje får flere grønne lastbiler på vejene
- Containertransport har fået flere elektriske trækkere

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst