Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      

Ejendomsmæglere melder om mangel på lagerlokaler i Østjylland

Torsdag 25. august 2022 kl: 12:45
Share  


Af: Redaktionen

Omfanget af udbudte lokaler til lager og logistik dykker ifølge tal fra Ejendomstorvet.dk og sætter nye rekorder i den lave ende. Tre lokale erhvervsmæglere vurderer, at det lave antal ledige kvadratmeter skyldes begrænset nybyggeri, risici ved forsyningskæder i udlandet og øget nethandel

Gennem halvandet år er udbuddet af lokaler til lager, logistik, produktion og værksteder faldet markant i Aarhus og det øvrige Østjylland. Niveau et så lavt, at der ifølge Ejendomstorvet.dk aldrig været udbudt færre kvadratmeter på Ejendomstorvet.dk, der er landets største portal for erhvervslokaler.


- For et halvt år siden var udbuddet af lagerlokaler i de 11 østjyske kommuner det laveste, vi nogensinde havde registreret i de næsten 20 år, vi har ejendomsdata for. Dengang var 173.000 kvadratmeter udbudt til leje eller salg, men siden er udbuddet faldet med yderligere en tredjedel til knap 111.000 kvadratmeter - et dyk på 60 procent på halvandet år. For at sætte tingene i perspektiv var udbuddet i 2011, i kølvandet på finanskrisen, oppe at runde 1 millioner kvadratmeter, siger Jakob Wegener, der er administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk.


Portalen bliver drevet på foreningsbasis af erhvervsmæglerne i Danmark uden krav om overskud - ligesom "søsterportalen" Boligsiden.dk. Aktuelt har Ejendomstorvet.dk et udbud på lidt over 8.200 lejemål og ejendomme over hele landet, heraf præcis 952 lokaler til lager og logistik. Af dem ligger 146 i Østjylland, flest i Aarhus Kommune med 56. Derefter følger Randers med 22 lokaler, Horsens med 18, Silkeborg med 13 og Hedensted med 10 lokaler.


Én forklaring på, at virksomhederne nærmest flår ledige lokaler ned fra erhvervsmæglernes hylder, er det økonomiske opsving - i sommerferien viste nye tal fra Danmarks Statistik, at antallet af lønmodtagerjob var steget for 16. måned i træk. En anden forklaring er, at virksomheder prøver at gardere sig mod forsinkelser i de internationale forsyningskæder.


- Der har længe været stor efterspørgsel på erhvervsjord og lokaler her i området, og trods den økonomiske usikkerhed med krigen i Ukraine samt stigninger i både rente og inflation er markedet ikke gået i stå. Der er ikke blevet bygget tilstrækkeligt, og efter coronaforløbet har en del virksomheder villet sikre sig mere lagerplads, fordi de har oplevet, at varer sad fast i udlandet. Både branchemæssigt og kommunemæssigt er efterspørgslen bred, men der er størst interesse for at ligge tæt på motorvejene, siger Mads Bjerrum Christensen, der er industrichef hos EDC Erhverv Poul Erik Bech Aarhus.


Han tilføjer, at Aarhus og oplandet nyder godt af, at virksomhederne gerne vil have let adgang til arbejdskraft - selv om andre dele af landet har lokaler med lavere lejeniveauer.

Yderligere en forklaring på de få ledige lokaler er ifølge Ejendomstorvet. dk e-handlen.


- Op gennem coronakrisen med nedlukninger så vi en eksplosiv stigning i nethandel, og det gav stor efterspørgsel på lokaler til lager og logistik i hele Østjylland. Efterspørgslen har længe været større end udbuddet, så selv om corona er overstået, er der stadig en pukkel af efterspørgsel – og den vil nok blive skubbet foran os nogle kvartaler endnu, siger Steen Storgaard Møller, der er partner hos Nordicals Aarhus.


Med det kraftige dyk i udbudte kvadratmeter på Ejendomstorvet.dk svarer det aktuelle udbud i Østjylland til 0,9 procent af de samlede arealer i området. Det er samtidig en af de laveste procenter i landet og markant under landsgennemsnittet på 1,4 procent.


Der bliver dog også bygget nyt i Østjylland, påpeger en tredje erhvervsmægler.


- I år har vi blandt andet formidlet, at en stor svensk investor overtager to igangværende byggerier ved Horsens på i alt mere end 60.000 kvadratmeter. Begge ejendomme står klar - lidt tidsmæssigt forskudt - senere i år, og de er på forhånd lejet ud til DKI Logistics, der driver logistikcentre og lagerfaciliteter flere steder i landet. Men selv om vi mærker øget interesse fra investorer, er der stadig brug for at bygge nye lager- og logistikejendomme, siger Anders Holm, der er partner i Colliers International i Aarhus.


Østjylland inklusive Aarhus har i alt 12,1 millioner kvadratmeter til lager, logistik, produktion eller værksted. Det svarer til lidt over en sjettedel af de samlede arealer i landet.


Lidt om Ejendomstorvet.dk:
  • Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af erhvervslokaler til udlejning og ejendomme til salg i alle kategorier. Dataene kommer fra knap 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle landets erhvervsmæglere samt pensionskasser, ejendomsselskaber og administratorer
  • Hver måned har Ejendomstorvet.dk mere end 200.000 besøgende, og i 2021 var portalen med til at formidle omkring 4.000 transaktioner til en værdi af over 10 milliarder kroner. fordelt på indgåede lejeaftaler og solgte ejendommeKlik venligst

© Copyright 2022 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Forsyningsselskab i Vendsyssel er blevet forsynet med ny overføringsanhænger
- Skarp vejrovervågning skal holde Kong Vinter stangen
- Udenlandsk varebil var læsset over grænsen
- Containertransportør indsætter flere gasdrevne trækkere
- Vejtransportorganisation vil have EU-Kommissionen til at lette transporter til og fra Ukraine
- To britiske transportknudepunkter får ny togforbindelse
- Limfjordshavn kickstarter overtagelse af containerterminalen med strategisk partnerskab
- Ledelsen i rederi-koncern fik prisen som Årets Erhvervsprofil 2022
- SkillsDenmark fejrer 25 års jubilæum
- 23-årig mand havde 14.000 piller med i bagagen
- Narko-påvirket lastbilchauffør fra udlandet havde "våben" i førerhuset
- Miljøkonsekvensrapport om havneudvidelse er sendt i offentlig høring

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst