Klik venligstRedaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      
FLERTAL I TO UDVALG:

Københavns Kommune skal ophæve kontrakten med madleverandør

Torsdag 20. januar 2022 kl: 21:14
Share  


Af: Redaktionen

Et flertal i både Socialudvalget og i Sundheds- og Omsorgsudvalget i Københavns Kommune har besluttet, at kontrakten med dagligvareleverandøren Intervare A/S bør ophæves med et varsel på fire uger. Beslutningen skal en tur omkring Borgerrepræsentationen, før den er endeligt vedtaget, da medlemmer af Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget har valgt at gøre brug af den såkaldte ’standsningsret’, som indebærer, at man som medlem af et politisk udvalg har ret til - trods et eventuelt flertal - at standse en udvalgsbeslutning og kræve, at den afgøres i Borgerrepræsentationen

Flertallet af politikerne i både Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget i Københavns Kommune mener, at systematisk underbetaling og ringe arbejdsvilkår for chaufførerne i virksomheden Intervare A/S, som leverer dagligvarer til ældre og udsatte borgere i Københavns Kommune, skal resultere i en ophævelse af kontrakten.


Alligevel skal beslutningen behandles af Borgerrepræsentationen, før den er endelig, da medlemmer af Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget har valgt at gøre brug af den såkaldte ’standsningsret’, som indebærer, at man som medlem af et politisk udvalg har ret til - trods et eventuelt flertal - at standse en udvalgsbeslutning og kræve, at den afgøres i Borgerrepræsentationen. 


Det betyder, at der først vil ligge en endelig beslutning efter mødet i Borgerrepræsentationen i Københavns torsdag 3. februar.


- Det er en rigtig ærgerlig sag, som jeg helst havde været foruden. I mine 12 år i Københavns Kommune har jeg aldrig oplevet noget lignende. Vi skal kunne regne med, at vores samarbejdspartnere behandler deres medarbejdere ordentligt og giver dem en fair løn. Og det er uanset, om der er tale om ansatte eller underleverandører, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) oven på dagens møde i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.


- Jeg havde håbet, at vi kunne sætte punktum i sagen nu, for jeg synes ærligt talt ikke længere, det er anstændigt over for hverken de ældre, der må leve med usikkerheden, eller over for chaufførerne, at vi ikke er kommet frem til en konklusion endnu.


Da kontrakten med Intervare A/S er indgået af både Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, blev sagen på samme vis behandlet i Socialudvalget onsdag, og her var der ligeledes et flertal for at ophæve kontrakten.


- Intervare A/S har ikke overholdt aftalerne. De har fået udsættelser og talrige chancer for at rette op. I Københavns Kommune har vi slået os op på, at vi har nogle tydelige sociale klausuler, når vi indgår kontrakter med leverandører. Reglerne er ens for alle, siger socialborgmester Karina Vestergård Madsen (Ø) og fortsætter:


- Hvis vi ser igennem fingrene med, at chaufførerne, som Intervare A/S bruger, får for lidt i løn, er det jo lige meget, hvad vi skriver ind i vores udbud, så er det bare tomme ord. Vi har et alternativ og et akutberedskab klar, så ingen sårbare og ældre borgere kommer til at stå uden varer.


Afgørelsen i striden mellem Københavns Kommune og Intervare A/S har været længe undervejs. Ovenpå afsløringer af dårlige løn- og arbejdsvilkår for chaufførerne hos Intervare A/S besluttede et flertal i Borgerrepræsentationen i oktober sidste år, at man kunne ophæve kontrakten med Intervare A/S, hvis virksomheden ikke fik rettet op på en række kritikpunkter inden 1. november 2021, herunder efterbetaling af chaufførerne. Det gjorde Intervare A/S imidlertid ikke, vurderede kommunens CSR-enhed efterfølgende, og den juridiske vurdering og anbefaling til politikerne blev derfor at ophæve kontrakten.


Kontrakten mellem Intervare A/S og Københavns Kommune blev indgået i 2017 og omhandler levering af dagligvarer til omkring 2.100 ældre og udsatte borgere i Københavns Kommune. Den stod til at udløbe med udgangen af april 2022, hvor et nyt udbud træder i kraft. Hvis den nuværende kontrakt ophæves nu, vil der blive en periode på et par måneder, hvor kommunen skal sikre levering til de berørte borgere på alternativ vis.Om sagen:
  • Københavns Kommunes CSR-enhed gennemførte i foråret og sommeren 2021 en række undersøgelser, kontrolbesøg og dybdegående interview med ansatte chauffører hos Intervare A/S. Her konstaterede kommunens CSR-enhed blandt andet, at Intervare A/S underbetalte sine chauffører, som heller ikke havde mulighed for at afholde ferie eller melde sig syge ved sygdom. Desuden havde chaufførerne meget lange arbejdsdage og -uger
  • Intervare A/S har - ligesom alle andre af kommunens leverandører - skrevet under på en arbejdsklausul, som stiller krav om, at de medarbejdere, der udfører arbejde for Københavns Kommune, skal have løn- og arbejdsvilkår svarende til overenskomsten på området
  • I oktober 2021 besluttede et flertal af politikerne i Borgerrepræsentationen, at kontrakten med Intervare A/S kunne ophæves, hvis Intervare A/S ikke inden 1. november 2021 efterbetalte den manglende løn til chaufførerne og implementerede en ny forretningsmodel, der sikrer chaufførerne ordentlige løn- og arbejdsvilkår fremadrettet. Politikerne besluttede desuden at pålægge Intervare A/S dagbøder på ca. 7.200 kroner og tilbageholde det månedlige vederlag af ca. 400.000 kroner, indtil Intervare A/S efterlevede kravene
(Kilde: Københavns Kommune)


Om Intervare A/S:
  • Intervare A/S har over 20 års erfaring med levering af dagligvarer til visiterede borgere. Selskabet samarbejder med over 40 kommuner landet over og servicerer omkring 8.000 borgere hver uge 
  • Intervare A/S er moderselskab til nemlig.com. 71 procent af aktierne er ejet af selskabet Aktieselskabet af 9.1.2014, der er igen er ejet af selskabet Brightfolk A/S, der i sidste ende er kontrolleret af Anders Holch Povlsen, som også kontrollerer Bestseller-koncernen
Klik venligst

© Copyright 2022 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Lastbilproducent skruer op for strømmen sammen med leverandør af ladeløsninger
- Gardintrailer med truckbeslag skal køre hos vognmand i Aabenraa
- Vognmandsorganisation kalder 11 kg-regel for et politisk misfoster
- Stigende e-handel kan betyde nye udfordringer på vejene
- Øresundsfærger sejler mere og mere bæredygtigt
- Belægningsspecialist kører ud med den tredie i rækken
- Lastbilproducent åbner batterifabrik i Belgien
- Lastbil kører på træsprit produceret af vind, vand og CO2
- Små cyklister oplevede stor lastbil på tæt hold
- Ny myndighedskontrol af arbejdstid er vedtaget - med vejledende kontrol de første tre måneder
- Chaufførmangel presser transportkapaciteten
- Fredag 13. maj 2022 lå brændstofpriserne på følgende niveau

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst