Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      

Power-to-X anlæg i Aalborg skal indfange CO2 og bruge det til grønt brændstof

Mandag 6. december 2021 kl: 11:46
Share  


Af: Redaktionen

Power-to-X anlæg i Aalborg skal indfange CO2 og bruge det til grønt brændstof
Power-to-X anlægget skal ligge i det fremhævede område ved Nordjyllandsværket.

Copenhagen Infrastructure Partners, Reno-Nord og Aalborg Forsyning har planer om at bygge et af verdens første kommercielle Power-to-X anlæg ved Nordjyllandsværket, der ligger på nordsiden af Limfjorden øst for Nørresundby. Anlægget skal fremstille metanol ud fra CO2 fra affaldsforbrænding, bæredygtigt produceret strøm og vand

Fremtidens brændstof til skibe og anden tung transport kan produceres ved hjælp af bæredygtigt produceret strøm, brint og indfanget CO2. Det skal eksempelvis ske på et Power-to-X anlæg i Aalborg, som Copenhagen Infrastructure Partners, Reno-Nord og Aalborg Forsyning har planer om at bygge ved Nordjyllandsværket.


- Vi får et af de første kommercielle anlæg i verden, hvor slutproduktet er metanol, som kan bruges direkte i den tunge transport - eksempelvis i skibe. For at producere metanol kræver det en CO2-kilde - og det unikke ved anlægget er, at vi bruger indfanget CO2 fra affaldsforbrændingen på Reno-Nord, siger Søren Gais Kjeldsen, der er administrerende direktør i Aalborg Forsyning. 


Han forventer, at anlægget med tiden også kan fange CO2 fra andre kilder i regionen.


I stedet for at sende CO2 ud af skorstenen eller deponere den i undergrunden, bliver den indfangede CO2 brugt i produktionen af metanol - træsprit. Power-to-X anlægget i Aalborg vil årligt genanvende 180.000 ton affaldsbaseret CO2 fra det nordjyske affaldsselskab Reno-Nord, hvilket svarer til den årlige CO2-udledning fra omkring 15.000 danske husstande.


Vil drive omstilling
Anlægget forventes at stå færdigt i 2028 og at indeholde et 300-400 MW elektrolyseanlæg, der ved hjælp af strøm spalter vand i brint og ilt. Brinten bliver i kombination med CO2 omdannet til metanol. Årligt vil anlægget kunne producere 130.000 ton metanol, hvilket  ifølge projektets bygherre Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) vil sætte fart på omstillingen af den tunge transport - eksempelvis med skibe og lastbiler.


- Grønt metanol spiller en vigtig rolle i samfundets mulighed for at dekarbonisere sektorer, som ellers er svære at omstille. I CIP arbejder vi fokuseret på projekter, der bidrager til denne omstilling ved at fremstille grønt hydrogen, grønt metanol og grøn ammoniak. Vi ser i CIP frem til at være med til at drive den grønne omstilling også gennem dette projekt, siger partner i CIP Michael Hannibal.
 

Udvikling og arbejdspladser til Aalborg 
Anlægget skal opføres ved Nordjyllandsværket, der er i gang med at blive omdannet til et grønt testcenter, som med sin beliggenhed tæt på produktionen kan bidrage til at udvikle og afprøve nye forsyningsløsninger og forbedre de løsninger, der allerede anvendes i dag. 


- Planerne om et stort Power-to-X-anlæg og produktion af morgendagens brændstof ved Nordjyllandsværket er en rigtig god nyhed for Aalborg Kommune, og det vil uden tvivl styrke vores position i den grønne udvikling. Udover de mange klimamæssige gevinster, vil Power-to-X-anlægget også skabe både udvikling og arbejdspladser i Aalborg og tiltrække nye investeringer, siger Thomas Kastrup-Larsen (S), der er borgmester i Aalborg.


Etableringen af Power-to-X anlægget skønnes at bidrage med 600-700 arbejdspladser i byggefasen og 50 permanente arbejdspladser, når anlægget er færdigt. Foruden brændstof vil anlægget også genererer også overskudsvarme, som vil blive brugt i Aalborg Forsynings fjernvarmenet. Derudover produceres også ilt, som kan bruges i den lokale industri eller til medicinske formål.


Fakta:
  • Copenhagen Infrastructure Partners, Reno-Nord og Aalborg Forsyning har indgået en samarbejdsaftale om at etablere et af verdens første kommercielle Power-to-X anlæg i Aalborg, som fremstiller grønt metanol af indfanget CO2 fra affaldsforbrænding og grøn strøm.

Anlægget:
  • planlægges at stå færdigt i 2028
  • vil årligt genanvende 180.000 ton affaldsbaseret CO2
  • vil årligt producerer 130.000 ton metanol
  • vil skabe 600-700 arbejdspladser i byggefasen og 50 permanente arbejdspladser, når det står færdigt
  • vil årligt producere 130 GWh overskudsvarme, hvilket svarer til 7 procent af varmeforbruget i Aalborg Kommune eller opvarmningen af 5.000 husstande
Klik venligst

© Copyright 2022 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Udbud åbner for over 200 el-busser på Sjælland
- Havnefolk vil have hurtigere sagsbehandling og energi-fleksibilitet
- Mindre affaldsmængder til forbrænding udløser import af affald
- Containerterminal får fornyet sit grønne certifikat
- Fredag 5. august 2022 lå brændstofpriserne på følgende niveau
- Aarhus får flere el-busser
- Politiet i Østjylland fik tre anmeldelser om dieseltyveri
- Brintelektriske lastbiler skal sættes ind i to områder i Tyskland
- Energistyrelsen har valgt rådgiver til Nordsøens kommende energiø
- Statens veje har snart kun LED-belysning
- FN-organiseret aktion skal forhindre olieudslip fra forladt olietanker
- Svensk industri-koncern vil producere batterier i Sverige

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst