Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      
POLITISK AFTALE:

Kommunerne får en række nye værktøjer til at få renere luft i byerne

Torsdag 16. september 2021 kl: 13:33
Share  


Af: Redaktionen

Regeringen, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslisten har indgået "Aftale om Miljøinitiativer i grønne byer og en hovedstad i udvikling". Med aftalen, hvor kommunerne får en række nye værktøjer til at få renere luft i byerne, vil partierne skabe bedre muligheder for grønnere og sundere byer. Med aftalen bliver det blandt andet muligt at skærpe miljøzonerne, indføre nul-emissionszoner og forbyde ældre brændeovne

Aftalepartierne er blevet enige om at give landets nuværende miljøzonekommuner mulighed for at skærpe deres miljøzoner, så de også gælder for dieselpersonbiler uden partikelfilter. Det vil sige, at kommunalbestyrelserne i København, Frederiksberg, Aarhus, Aalborg og Odense kan beslutte, at dieselpersonbiler skal have partikelfilter for at kunne køre i deres miljøzoner. Størstedelen af luftforureningen fra trafikken på byvejene kommer fra partikler fra gamle dieselbiler. Berørte bilejere med en lavere indkomst får mulighed for at ansøge om tilskud til at montere et partikelfilter, så de fortsat kan færdes i miljøzonerne.


Derudover er partierne enige om at gøre det muligt for kommuner at etablere nul-emissionszoner i afgrænsede byområder, hvor der som udgangspunkt kun må køre biler uden forbrændingsmotorer, men det skal fortsat være muligt at bo, handle og færdes i en nul-emissionszone. Aftalepartierne er derfor enige om at sikre klare undtagelser og dispensationsmuligheder for borgerne og erhvervsdrivende med legitime behov for adgang til zonen.


Med aftalen bliver det også muligt for kommunerne at forbyde ældre brændeovne og pejseindsatser produceret før juni 2008 i områder med fjernvarme og naturgas. Ældre brændeovne skønnes at udlede op til fem gange så mange partikler som nye brændeovne.


Aftalen betyder også, at der kommer et forbud mod sprøjtning med blandt andet glyphosat på en række offentlige og private arealer som veje, grus, stier, fortove, indkørsler, parkeringsarealer, og at der afsættes 50 millioner kroner til etablering af ca. 180-200 hektar ny statslig skov i hovedstadsområdet.


Sidst indgår der i aftalen et nationalt luftpartnerskab bestående af kommuner, KL og centrale interessenter. Luftpartnerskabets centrale opgave bliver at komme med anbefalinger til yderligere tiltag samt at iværksætte analyser, projekter og drøftelser, som kan begrænse luftforureningen og sikre ren luft til gavn for alle.


Der er til afsat 251,7 millioner kroner til initiativerne i perioden 2022-25.


Interesserede kan se aftale her:Klik venligst

© Copyright 2021 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- En-bilsvognmand lægger vægt på det enkle og afdæmpede
- Transportvirksomhed i Nordsjælland har hentet fire-akslet tip-trailer i Hedensted
- Transportvirksomhed har fået 10 ud af 25 medbringertrucks
- Dobbeltsenge for 1,2 millioner kroner er blevet stjålet fra lager
- Tyve tappede dieselolie fra lastbil
- Transportorganisation kårer Årets Transportkommune
- Fire-akslet tip-trailer skal bruges til bulk-transport
- Tog-operatør udvider kapaciteten mod Sydsverige og Europa
- Kran på ny opbygning rækker 33 meter
- Midlertidig stikprøvevis grænsekontrol fortsætter efter lempelse af indrejseregler
- Polsk vognmand måtte lade sin lastbil stå i Danmark
- - Vi skal have straksbøder på rastepladserne nu

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst

Klik venligst