Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      
TRAFIKSELSKAB:

El-busser kører billigere end dieselbusser

Onsdag 9. juni 2021 kl: 16:04
Share  


Af: Redaktionen

I denne uge skriver trafikselskabet Sydtrafik under på et busudbud i Kolding Kommune, hvor der er kommet så gode bud fra busoperatørerne, at omstillingen til el-busser ender med at være billigere end de tidligere løsning med dieselbusser

Når bybusnettet i Kolding sammen med nogle af ruterne fra oplandet skal betjenes med el-busser, bliver CO2-udslippet fra bybuskørslen i Kolding kommune reduceret med 85 procent, hvilket er den hidtil største procentvise reduktion opnået i Sydtrafik's kommuner. 


I alt bliver 89 procent af kommunens buskørsel lagt om til el, mens der bibeholdes kørsel med dieselbusser på nogle få skoleruter, som ikke kører ret mange kilometer hver dag.

 
Den gang den politiske beslutning om at lave et udbud med nul-emissionsbusser blev taget, var det ud fra en forståelse af, at det ville få en økonomisk konsekvens i form af højere omkostninger til kollektiv trafik. Det har nu vist sig at være omvendt.


- Den teknologiske udvikling går så hurtigt, at vi allerede er nået derhen, hvor de højere startomkostninger ved indkøb af el-busser, som er dyrere end dieselbusser, opvejes af lavere driftsomkostninger, siger Lars Berg, der er administrerende direktør for Sydtrafik. 


- Det så vi for første gang med udbuddet i Esbjerg for lige knap et år siden. Her blev besparelsen på 3,5 millioner kroner årligt. Samtidig fik Esbjerg Kommune reduceret sin CO2 udledning fra bybusserne med 70 procent, siger han videre.


I Kolding opnår man en reduktion af CO2-udledningen fra busdriften på 85 procent. Samtidig står kommune til at spare 7,1 millioner kroner årligt i de 10 år, som kontrakterne løber.


Det er Nobina Danmark A/S, der har vundet udbuddet om at køre de nye el-busser i Kolding. Den del af udbuddet i Kolding, der stadig skal køres med dieselbusser, er vundet af Umove Vest A/S.


Vejle kommunes busser blev også udbudt her i foråret. Her er der lagt op til en reduktion på 75 procent af den samlede C02 udledning. 


- Vi har sammensat et udbud sammen med Vejle Kommune, hvor bybusnettet og dele af oplandskørslen lægges om til kørsel med nul-emissions busser, siger Lars Berg.


Han peger på, at hvis de mindst brugte busser også skal over på el eller et andet drivmiddel med et lavt CO2-udslip, kræver det yderligere en udvikling i teknologierne.


I Vejle er det planen at de mindre CO2-belastende busser kører fra oktober 2022.
 
Klik venligst

© Copyright 2021 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Sporarbejder nord for Limfjorden betyder aften- og natkørsel med bus i stedet for tog
- Cykler kan tage med bussen
- Underskriften er sat - Fransk togproducent bygger 100 tog til Danmark - i Tyskland
- Ombygning rykker rundt på busserne
- Kontanter er fra september atter velkomne i busser og flextrafik på Sjælland
- Vestsjællandsk kommune får el-busser til sommerferien
- Fjernbusselskab genoptager og udvider sin kørsel
- Plustur fortsætter som en del af turen året ud
- Fagforening skaffer godt 600.000 kroner i sager om arbejdsskader
- Faglige sager giver medlemmer godt 150.000 kroner i maj
- Busserne i Assens på Fyn får nye stoppesteder
- Hvis banesystemet var blevet behandlet med samme omhu som vejsystemet....

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst

Klik venligst