Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      

Plastpallen kan bruges igen og igen - også før og efter brug

Torsdag 25. februar 2021 kl: 13:42
Af: Redaktionen

Plastpallen kan bruges igen og igen - også før og efter brug

Efter fire års forarbejde er MV Plast i Randers på vej med den første palle produceret af 100 procent genbrugsplast. Det sidste skub fik MV Plast af det store regionalfondsprogram Grøn Cirkulær Omstilling i SMV’er. Den nye plasticpalle fra MV Plast vejer 11 kg og kan tåle en belastning på fire ton og temperaturer fra minus 20 til plus 60 graders varme

- Som vi har indrettet os i samfundet, kan vi ikke undvære plastic. Men vi er nødt til at se på, hvilken planet vi efterlader til vores efterkommere. Vi producerer rigtig meget plastic, og det kan ikke passe, at vi ikke kan genbruge mere af det, end vi gør, siger brødreparret Michael og Mogens Velling samstemmende.


Brødrene arbejder løbende på gøre plastproduktionen hos MV Plast i Randers så bæredygtig som muligt.


Lige nu sker det blandt andet med en cradle-to-cradle-certificering, som Velling-brødrene får hjælp til via det landsdækkende strukturfondsprogram Grøn Cirkulær Omstilling i SMV’er (GCO). Programmet er Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses hidtil største satsning på grøn omstilling i SMV’er, og bestyrelsen har støttet programmet med ca. 95 millioner kroner.


I MV Plast er 20 procent af produktionen baseret på genbrugsplast, og netop nu arbejder virksomheden på at lancere markedets første plastpalle, der udelukkende er produceret af genbrugsplast.


- Vi har mange kunder, som allerede har vist interesse for plastpallen. Den er lettere at gøre ren og sviner ikke, den holder længere end træ, og desuden vejer den kun 11 kilo, så der er mindre risiko for arbejdsulykker. Desuden får vi genbrugt en hel masse plastic, siger Mogens Velling, som sammen med sin bror håber på, at plastpallen får et gennembrud.



Plastaffald er den væsentligste kilde til Danmarks CO2-udledning fra forbrænding af affald, og genanvendelse af plast er et vigtigt ben i klimaplanen, der er aftalt mellem S-Regeringen og en række af Folketingets partier. Her er visionen, at 80 procent af Danmarks plastaffald i 2030 skal være genanvendt, så det ikke når frem til forbrændingen.


Bæredygtighed og pris er afgørende
Plastaffaldet er med andre ord en udfordring for samfundet, men også en mulighed for virksomhederne. For brødrene bag MV Plast har det formet tanken om at kaste sig ud i at konkurrere med en af de store klassikere inden for logistik, træpallen. Det kræver blandt andet, at det kan dokumenteres, at plasticpallerne er mindre miljøbelastende end træpallerne.


- Her skal cradle-to-cradle-certificeringen være det, der overbeviser kunderne i fremtiden, for allerede nu stiller markedet krav til genbrugsprodukter, siger Mogens Velling og fortsætter:


- Produkter lavet af genbrugsmateriale må ikke være dyrere end varer lavet af nye råvarer. Først når prisen er den samme, bliver bæredygtighed et reelt tilvalg for kunderne - og når de står over for et valg mellem to produkter, bliver en C2C-certificering afgørende.


Fakta om cradle-to-cradle:
  • Cradle-to-cradle (på dansk “vugge til vugge”) er et designkoncept, hvor produkter indgår i biologiske eller tekniske kredsløb og skaber værdi for både mennesker, miljø og økonomi
  • Med udgangspunkt i cradle-to-cradle-konceptet er der udviklet en produktstandard, Cradle to Cradle Certified Product Standard. Standarden administreres af den uafhængige nonprofit organisation Cradle to Cradle Products Innovation Institute
  • Produkter kan certificeres gennem samarbejde med vurderingsorganer, der er akkrediteret af instituttet. (Kilde: Vugge Til Vugge ApS - vuggetilvugge-dk)


Fakta om ”Grøn Cirkulær Omstilling i SMV’er” (GCO):
  • GCO er et landsdækkende program for små- og mellemstore virksomheder, der gerne vil i gang eller videre med deres grønne, cirkulære omstilling.
  • I projektet får virksomhederne overblik over deres nuværende ressourceforbrug og klimaaftryk, får undersøgt cirkulære forretningsmuligheder og får lavet en plan for, hvordan de fremadrettet kan arbejde mere grønt og cirkulært. Det gør de med hjælp fra en branchekyndig rådgiver, som de får 100 procent støtte til
  • GCO går på tværs af alle brancher og skal hjælpe over 450 danske virksomheder med at udvikle deres forretning i en mere bæredygtig og cirkulær retning
  • Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har givet et tilsagn på ca. 95 millioner kroner til projektet. Heraf kommer 80,7 millioner kroner fra EU’s Regionalfond og 15 millioner kroner fra de decentrale erhvervsfremmemidler
  • Indsatsen løber fra februar 2019 til december 2022, og virksomheder kan løbende indsende ansøgning.
  • Målet i Grøn Cirkulær Omstilling i SMV’er (GCO) er mindst 450 deltagende virksomheder i løbet af projektperioden

Michael Velling ejer MV Plast sammen med sin bror, Mogens. Nu har brødrene kastet sig ud i den grønne omstilling med udvikling af en plastpalle baseret på genbrugsplast. Målet er at konkurrere med en af de store klassikere inden for logistik, træpallen.    
(Foto: MV Plast)



Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Tysk logistikkoncern skal distribuere reservedele til tyske lastbiler og busser - i Australien og New Zealand
- Nybyggeri har øget antallet af ledige lagerarealer
- Ville du lade dig overvåge på arbejdet?
- Ringsted får nyt pakkedistributionscenter
- Tysk terminaltraktor er kørt ud på et nyt niveau af præcision og komfort
- Transport- og logistikuddannede får hurtigt arbejde
- Logistik-koncern åbner fremtidens terminal, der er fyldt med scannere
- Glædelig jul
- Nyt logistikcenter for dansk modekoncern bliver et af de mest effektive og automatiserede
- Nybyggeri skaber ledige lager- og logistik-lokaler i ældre bygninger
- Uddannelsesorganisation samler tre afdelinger i en
- Online-supermarked lukker lager i Aarhus efter et år

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst