Klik venligstRedaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      
REDERIORGANISATION OM DANMARKS TILSTEDEVÆRELSE I ARKTIS:

- Retten til fri og fredelig sejlads er afgørende

Onsdag 17. februar 2021 kl: 17:04
Share  


Af: Redaktionen

Et bredt flertal i Folketinget har besluttet at styrke den danske tilstedeværelse i Arktis og Nordatlanten. Organisationen Danske Rederier mener, at det er en rigtig beslutning. Den politiske beslutning betyder, at der frem til 2023 skal bruges 1,5 milliarder kroner på Forsvarets tilstedeværelse i Arktis og Nordatlanten. Efter 2023 vil der blive tilført 300 millioner kroner om året

Beslutningen udløser glæde hos Danske Rederier, som har arbejdet for at bevare en stærk dansk tilstedeværelse i Arktis.


- Retten til fri og fredelig sejlads er afgørende for os, og vi har en klar interesse i, at Danmark skal være med til at præge udviklingen i det arktiske som en af fem arktiske kyststater. Vi ønsker ikke en stormagtskonflikt, hvor Arktis bliver en sikkerhedspolitisk kampplads, og hvor der bliver skabt et ”ice curtain”, der vil gøre livet vanskeligere for de rederier, der sejler deroppe. Det understreger behovet for, at vi fortsat fra dansk side er stærkt til stede i Arktis, siger Anne H. Steffensen, der er administrerende direktør i Danske Rederier.


Hun peger på, at Arktis fortsat er et lavspændingsområde, hvor kyststaterne har kunnet samarbejde om løsning af konkrete problemer som eksempelvis aftaler om redningsoperationer på havet.


En af kyststaterne - Rusland - har på det seneste markeret sig og øget sin militære tilstedeværelse i regionen med genåbning og udbygning af 50 tidligere sovjetiske baser og konstruktionen af nye baser langs Northern Sea Route, som eksempelvis Nagurskoye flybase på Alexandra Land. 


Anne H. Steffensen peger også på, at russerne desuden har indikeret, at de vil have ’security’ som et af deres fokusområder, når de overtager formandskabet i Arktisk Råd fra maj 2021. Et emne, der ellers har været holdt ude af Arktisk Råd.


- Det varmer, at et bredt flertal i Folketinget er enige om at styrke den danske tilstedeværelse i Arktis. Det er helt rigtigt set, at Danmark skal være synlige der. Både for at hævde vores suverænitet. Men også for at vise, at vi er en spiller i området, der skal tages alvorligt, siger Anne H. Steffensen.


Udover opgaven med at håndhæve Kongeriget Danmarks suverænitet i området løser Forsvaret flere opgaver i farvandet omkring Grønland, som er til gavn for rederierne. Det gælder søredning, havmiljøberedskab og søopmåling, som er med til at skabe sikkerhed for, at den civile søfart kan løse deres opgaver, og at rederier som Royal Arctic Line og Nordic Bulk Carriers kan sikre forsyninger til store dele af Arktis - ikke mindst Grønland.
Klik venligst

© Copyright 2021 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Islandsk containerrederi kobler til limfjordshavn på sit rutenet
- Skoleskibene kan komme til søs med elever
- Isen er smeltet - næsten
- Byggeriet af dansk færge i Asien kan følges over hele verden
- Hvordan får vi gang i dansk økonomi efter pandemien?
- Politi- og toldmyndigheder opsporer 1,5 ton kokain i container med Himalaya-salt
- Toldere fandt 23,2 ton kokain
- Rederier står klar til at aftage CO2-neutralt brændstof til skibe
- Anlæg i Esbjerg skal bruge vindmøllestrøm til brændstofproduktion
- Der er stadig is på vandet
- Almen fond donerer 45 millioner kroner til maritim fonds
- Udenlandsk efterspørgsel på korn gav travlhed i de danske havne

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst

Klik venligst