Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      

Transportvirksomhed kørte med i projekt og skar CO2-udledningen ned

Mandag 11. januar 2021 kl: 10:45
Share  


Af: Redaktionen

Transportvirksomhed kørte med i projekt og skar CO2-udledningen ned
- Vi skal tilpasse os, hvis vi vil arbejde med dem i samme omfang i fremtiden, siger driftsdirektør Martin Linnemann. (Foto: Kresten Vestbjerg Thyø)

Hos transportvirksomheden Aalborg Vognmandsforretning A/S, der har hjemsted i Nørresundby, arbejder man med miljø - eksempelvis i firma af transport med affald og restprodukter. I 2019 satte et EU-projekt gang i miljø-arbejdet på en ny måde. Denne gang i selv virksomheden, hvor målet er, at lastbilerne om 14 år skal køre CO2-neutralt. På vej mod målet har AVAS A/S taget hul på de første tiltag, der skal skære i CO2-udledningen

Transportvirksomhed kørte med i projekt og skar CO2-udledningen ned
Gamle betonkonstruktioner kan genbruges i ny beton, når de knuses. (Foto: Kresten Vestbjerg Thyø)
AVAS A/S valgte i 2019 at gå ind i projektet "Bæredygtig vækst gennem energi- og ressourceeffektive SMV'er", der er støttet med 11,4 millioner kroner af EU’s Regionalfond. Projektet fik virksomheden i gang med initiativer, der kan mindske CO2-aftrykket og sikre, at forretningen også kan eksistere i fremtiden.


- Den grønne dagsorden står højt på listen hos vores kunder, så vi ved, at vi skal tilpasse os, hvis vi vil arbejde med dem i samme omfang i fremtiden. Vi har længe arbejdet aktivt med miljø – fordi det har været vigtigt for os at sætte et mindre aftryk på klimaet, men i høj grad også fordi det simpelthen bedre kan betale sig at køre grønt, siger Martin Linnemann, der er driftsdirektør i Aalborg Vognmandsforretning.


Det mest markante, EU-projektet har bidraget til hos Aalborg Vognmandsforretning, er omlægningen til at bruge bæredygtig HVO-diesel, der er lavet på affald og derfor reducerer CO2-udledningen med op til 90 procent. Omlægningen til den bæredygtige HVO-diesel giver samlet set en markant CO2-besparelse for virksomheden, hvis primære formål er at løse transportopgaver på tværs af landet.


Genbrug af restbeton
Gennem EU-projektet er Aalborg Vognmandsforretning også blevet klar over, at virksomheden kan bidrage til øget genanvendelse af eksempelvis restbeton. I dag genanvender mange virksomheder restbeton, som knuses og bruges i eksempelvis vejbelægning. Men hos Aalborg Vognmandsforretning har man taget skridtet videre. Gennem projektet er virksomheden blevet i stand til at knuse restbeton, så den bevarer sine egenskaber og kan anvendes direkte i den eksisterende betonproduktion.


- Genanvendelsen af beton lå ikke lige så meget til højrebenet for os som HVO-dieselen, men gennem partnerskaber har vi fundet en niche, og vi er stolte over at kunne være med til at mindske CO2-udslippet den vej også, siger AVAVSs miljøkoordinator Helle B. Holm.


Hun forklarer, at det hos Aalborg Vognmandsforretning har været vigtigt at inddrage medarbejderne i alle led af virksomhedens grønne planer.


- Uden chaufførerne kommer vi ikke i mål med vores grønne ambitioner. Derfor har det været vigtigt for os at inddrage alle medarbejdere, så vi sammen kan arbejde for det fælles mål, siger hun.


Netop igennem inddragelse er det lykkes Aalborg Vognmandsforretning at komme ud i alle krogene af virksomheden. I dag bliver virksomhedens affald omhyggeligt sorteret, hele forretningen kører på grøn strøm og virksomhedens chauffører kører klimavenligt. Ved ansættelsen lærer chaufførerne, hvordan de bruger mindst muligt brændstof fra A til B, og derefter kan de tjekke, hvor energirigtigt de kører via en app.


Opfordring til andre virksomheder
I Aalborg Vognmandsforretning er der tilfredshed med de resultater, virksomheden allerede har opnået gennem EU-projektet, og Helle B. Holm opfordrer samtidig andre virksomheder til at komme i gang med arbejdet med grøn omstilling.


- Der er mange flotte ord inden for grøn omstilling, men det behøver ikke være så svært. Der findes en række gode tilbud derude, der kan hjælpe os virksomheder på rette vej. Og jo flere, der deltager aktivt, jo større bliver udbuddet af for eksempel miljøvenlige biler, CO2-neutrale brændstoffer og lignende, påpeger Helle B. Holm og tilføjer:


- Resultaterne kan ses på efterspørgslen fra vores kunder, i miljøregnskabet og på bundlinjen. Foreløbigt har vi siden sommer sparet 25 ton CO2 - alene med HVO-diesel, og vi arbejder hele tiden på at komme tættere på målet om at køre CO2-neutralt i 2035. Jeg har derfor kun én opfordring til andre virksomheder, og det er at komme i gang.


Om Aalborg Vognmandsforretning:
  • Aalborg Vognmandsforretning A/S - AVAS - er en større transportvirksomhed, der ligger i Nørresundby nord for Aalborg. Virksomheden leverer løsninger inden for transport-, specialtransport- og entreprenør-sektoren. Aalborg Vognmandsforretning beskæftiger ca. 120 medarbejdere og tænker bæredygtighed ind i hele forretningen igennem sit arbejde med FN’s verdensmål

Om Bæredygtig vækst gennem energi- og ressourceeffektive SMV'er:
  • Projektet "Bæredygtig vækst gennem energi- og ressourceeffektive SMV'er" identificerer potentialerne ved at energi- og ressourceoptimere i små og mellemstore virksomheder. Samtidig undersøger projektet, om virksomhederne har potentiale for nye grønne forretningsmodeller, der kan give dem konkurrencemæssige fordele. Projektet, der blev drevet af Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark, løb fra 1. januar 2016 til den 31. august 2020 og blev støttet med 11,4 millioner kroner fra EU's Regionalfond.

Om de grønne virksomhedsindsatser under EU’s Regionalfond
  • Under EU’s Regionalfond gennemføres indsatser, hvor SMV'er dels får afdækket deres potentiale til at blive mere energi- og ressourceeffektive, dels får sparring og rådgivning i forhold til at udarbejde og implementere cirkulære forretningsmodeller.
Aktiviteter kan eksempelvis være:
  • Opbygning af netværk, inklusiv samarbejde med kunder og leverandører med videre
  • Tilknytning af en rådgiver, der har erfaring med cirkulær forretningsudvikling
  • Rådgivning hos videninstitution om for eksempel teknologi
  • Rådgivning til beregning af investeringsbehov og forventede resultater
  • Udvikling af business cases og rentabilitetsanalyser af cirkulære forretningsmodeller


HVO-dieselen kan tankes direkte hos Aalborg Vognmandsforretning. Den er lidt dyrere for kunderne, men den reducerer til gengæld CO₂-udledningen med op til 90 procent. (Foto: Kresten Vestbjerg Thyø)

Klik venligst

© Copyright 2021 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Norsk jernbaneoperatør kører ferske fisk med tog til Padborg
- Grundlægger af autotransportfirma er død
- Ulovligt fyrværkeri bliver sendt som pakker
- Bro over Ribe Å skal leve længere
- Toldere har tilbageholdt over 400 kilo ulovligt fyrværkeri
- Chauffører får bedre adgangsveje og forhold på havnen i Esbjerg
- Energiselskab får ny salgschef
- Vognmand ved Viborg valgte vogn med løve, kran og hejs
- Havn får medhold i Landsretten i sag mod færgerederi
- Det er umuligt at forudsige, hvordan fremtidens brændstofmarked vil se ud
- Randers-vognmand håndterer gods med et gående gulv
- Mistænkelig varebil var kendt af politiet

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst

Klik venligst