Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      

Landdistrikternes organisation ønsker penge til småveje

Tirsdag 22. oktober 2019 kl: 12:56
Af: Redaktionen

Der bør oprettes en særlig småvejspulje, som over fem år skal opgradere vejnettet i de danske landdistrikter for én milliard kroner. Det forteslår Landdistrikternes Fællesråd. Opgraderingen af de mindre veje i landdistrikterne vil ifølge organisationen styrke sikkerhed og færdsel i landdistrikter

Landdistrikternes Fællesråd argumenterer for puljen ved at fremhæve, at et trygt og velfungerende vejnet er afgørende for nutidens familie- og arbejdsliv. Børn skal kunne tage cyklen i skole eller til fodbold, ligesom forældrene skal have mulighed for at komme effektivt og hurtigt på arbejde. Samtidig er en god infrastruktur vital for danske virksomhederes konkurrenceevne.


- Vi foreslår konkret, at staten øremærker 500 millioner kroner over fem år til en pulje, som kommunerne kan søge og medfinansiere således, at de små veje uden for byerne opgraderes og udvides for én milliard kroner i alt, siger formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.


Han peger på, at et bredt politisk flertal lægger op til investeringer i den danske infrastruktur. Steffen Damsgaard og Landdistrikternes Fællesråd mener, at den politiske velvilje skal kunne mærkes i hele landet.


- Mange danske landdistrikter døjer med et usammenhængende og utrygt vejnet. Småvejene er nogle steder så smalle, at to biler dårligt kan passere hinanden. Det er ikke alene en sikkerhedsmæssig udfordring, det hæmmer også mobiliteten, siger Steffen Damsgaard og tilføjer:


- Skal landdistrikterne med på fremtidens mobilitetsløsninger som for eksempel førerløse køretøjer, er der ekstra grunde til, at vejnettet på landet opgraderes markant.


Økonomisk pressede kommuner 
Landdistrikternes Fællesråd mener, at der er i den grad brug for at kanalisere midler ud på de små veje i landdistrikterne. 


Mens statslige veje løber 3.800 kilometer, strækker kommunevejene sig over 70.000 kilometer. Af dem løber ca. 40.000 kilometer gennem landzoner. Men småvejene i landzonerne bliver ifølge Landdistrikternes Fællesråd ofte overset, når der skal prioriteres vejvedligeholdelse. Selvom kommunerne har øget midlerne til vejvedligeholdelse de senere år, viser en analyse fra SamKom, at der er et efterslæb på vedligeholdelse af kommuneveje på knap 4 milliarder kroner.


- Kommunerne har simpelthen ikke økonomisk råderum til at sikre den nødvendige opgradering af vejnettet. Det er enormt problematisk, fordi en veludbygget infrastruktur forbinder land med by og dermed er med til at skabe sammenhængskraft i Danmark nu og i fremtiden. Med en Småvejspulje kan vi sikre, at et mangelfuldt og utrygt vejnet ikke spænder ben for hverken bosætning eller erhvervsudvikling i de danske land- og yderområder, siger Steffen Damsgaard.


Landdistriktsformanden håber, at regeringen ved fremtidige infrastrukturprojekter vil lægge vægt på at understøtte en høj mobilitet, et sammenhængende Danmark og give større vægt til forbedring af kapaciteten og vedligeholdelsen af vejnettet i alle dele af Danmark. Steffen Damsgaard skal inden længe mødes med ministre og ordførere for at drøfte forslaget.  


Interesserede kan læse hele Landdistrikternes Fællesråds notat om Småvejspuljen her:









Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Skanderborg-virksomhed er endt i konkurs
- Seks meldes døde
- Entreprenør tog tre tre-akslede tandem-trækkere med til Herskind
- Dem fra Nordlunde har fået en ny fire-akslet maskinanhænger
- Havn investerer og reducerer sin gæld
- Ny limfjordsforbindelse bliver emne på samråd med transportministeren
- Overføringsanhænger skal føre containere til og fra opgaverne
- Slagelse-virksomhed skal bruge to nye trækkere til entreprenøropgaver
- 23-årig kørte i stjålet lastbil
- Pusher-trækker skal tage læsset med gyllevogne med mere
- Beskæftigelsen steg med 33.600 på et år
- Fragtfirma medbringer truck til lasten

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst