Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      

32 kilometer spor skal bane vejen for hurtigere tog på Lolland

Torsdag 21. marts 2024 kl: 12:06
Af: Redaktionen

Banedanmark går i gang med at lægge 32 kilometer dobbeltspor på Lolland. Det sker som led i opgraderingen af Ringsted-Femern Banen, der bliver en del af den faste forbindelse mellem Danmark og Tyskland

Banedanmark skal - efter et omfattende forberedende jordarbejde - lægge i alt 124.000 meter skinner over 100.000 sveller, der bliver lagt på 58.000 kubikmeter skærver, som skal være ballasten for den nye dobbeltsporede og 32 kilometer lange bane mellem Nykøbing Falster og den kommende station ved Rødby. 


- Lige nu er vi blandt andet i gang med at få fragtet materialer hen til os. Vi får sveller, skinner og skærver til i alt 64 kilometer spor. Indtil videre har vi modtaget cirka 80.000 sveller, 11-12.000 kubikmeter skærver og ni sporskifter. Skinnerne får vi leveret via godstransport til Nykøbing Falster. Skinnerne er 120 meter lange, vi er derfor nødt til at få dem leveret og transporteret videre om natten for at genere mindst muligt, siger projektleder i Banedanmark, Asmat Ziraki.


Udover de 124.000 skinner skal der også bruges 58.000 kubikmeter skærver, 100.000 sveller og 18 sporskifter til at bygge den nye strækning. 


En god løsning 
Selvom Ringsted-Femern Banen er et af de største anlægsprojekter i danmarkshistorien, bygger Banedanmark den nye bane på Lolland uden de store maskiner, som man ellers er vant til at se, når Banedanmark bygger og fornyer. 


Banedanmark forklarer, at det er ganske særligt, men at der er en helt fornuftig grund til, at banen bliver bygget på den måde.


- Det er en god løsning, når der ikke er tidspres - og så er det også den billigste løsning at bygge uden de store maskiner. Vi har nemlig tiden til det, fordi de omkringliggende projekter først skal være færdige, for at der kan køre tog. Derfor har vi en længere deadline, end man normalt har ved sporfornyelsesprojekter. Vi får dog en justeringsmaskine på projektet til sidst. Det er spændende at prøve det på den her måde, siger Asmat Ziraki. 


Arbejderne går i gang i slutningen af marts, og Banedanmark forventer, at banen mellem Nykøbing Falster og Femern-tunnelen er lagt inden årets udgang. 


Når banen på Lolland er færdiggjort, skal strækningen blandt andet også elektrificeres og digitaliseres. Strækningen er tidligst klar til tog, når Femern-tunnelen står klar. 


Fakta:
  • Den nye etape af Ringsted-Femern Banen går i gang på Lolland i slutningen af marts, hvor der skal bygges i alt 64 km spor til den dobbeltsporede strækning på i alt 32 kilometer
  • Hver skinne er 120 meter lange og bliver leveret med tog til Nykøbing Falster Station om natten
  • Der skal bruges omkring 124.000 meter skinner
  • Der skal bruges omkring 100.000 sveller og 58.000 kubikmeter skærver
  • Skærverne er ballasten. Svellerne ligger oven på skærverne og under skinnerne
  • Svellerne til projektet kommer fra Banedanmarks egen svellefabrik, der ligger i Fredericia
  • Svellerne er S16-certificeret, hvilket vil sige, at de er godkendt til hastigheder op til 200 km i timen
  • Projektet omfatter også 18 sporskifter
  • I løbet af sommeren og efteråret bliver skinnerne lagt, og i sensommeren/tidlig efterår går Banedanmark i gang med sporskifterne
  • Sporskifterne bliver leveret til byggepladserne fordelt på strækningen. Når de skal lægges i spor, bliver de løftet med kran
  • Der kommer store lastbiler, når sporskifter bliver leveret, og når svellerne bliver kørt til byggepladserne
  • Lollandsbanen spærres mellem Grænge og Nykøbing Falster i påsken. Lokaltog indsætter togbusser






Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Erhvervsorganisation efterlyser samlet grøn plan for transport i Danmark
- Limfjordshavn holdt omsætningen oppe uden Grønlandstrafik
- Gravearbejdet på Femern Bælt-tunnelen er afsluttet
- Der er behov for styrket samarbejde
- Banedanmark skal undersøge tre mulige linieføringer
- Broarbejde blev beskyttet for vind og vejr
- Starten af året har budt på mange tog til tiden
- Tog mellem Silkeborg og Herning er stadig aflyst
- Dansk rederikoncern udvider sit logistiknetværk til Tyrkiet
- Tog er aflyst mellem Silkeborg og Herning i weekenden og mandag - måske længere
- Kommunikationsbureau ansætter tidligere politisk chef i transportorganisation som direktør
- Tysk transportkoncern lukker afdeling i Padborg

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst