TRANSPORTORGANISATION EFTER KONFERENCE:

Skatteministeren vil lytte og gerne gå i dialog

Torsdag 25. maj 2023 kl: 11:17
Af: Redaktionen

Onsdag have transportorganisationen, ITD, arrangeret en konference om vejtransport og omstilling til mindre miljøbelastning med. ITD fremhæver efterfølgende, at skatteminister Jeppe Bruus (S) på konferencen sagde, at SVM-Regeringen lytter til vognmændene

Overskiften på ITD’s konference var "Transport koster penge - Grøn transport koster mange penge" som blev afholdt onsdag. 


ITD’s formand, John A. Skovrup, lagde ud med en klar opfordring til politikerne.

 
- Jeg synes politikerne bør bide mærke i, at der er nogle, der føler, at de ikke bliver hørt om de ting, der bliver besluttet om den grønne omstilling. For vognmændene vil gerne investere i den grønne omstilling. Men vi vil også gerne have medindflydelse på den pris, det koster erhvervet at lave den grønne omstilling, sagde John Skovrup.
 

Samtidig opfordrede bestyrelsesformanden til en ordentlig og saglig debat om sagen.
 

- Forleden så jeg en artikel, hvor der stod, at vognmændene ikke har sænket CO2-udslippet siden 2011. Men det er ikke rigtigt. Vi har skåret ca. fem procent af CO2 udledningen samtidig med, at der transporteres langt flere varer, sagde John Skovrup med henvisning til en artikel på dr.dk.


Her på transportnyhederne.dk kan vi henvise til en artikel fra 2. maj i år, hvor vi havde fat i samme emne:


Transportområdet vil stå for en større del af CO2-udledningen i 2030

Artiklen baserer sig på Energistyrelsens seneste rapport - Klimastatus og -Fremskrivning 2023 - og viser, at transportområdets andel af den samlede danske CO2-udledning er blevet større, da transportområdet sammen med landbrugsområdet ikke har reduceret CO2-udledningen i samme takt som andre områder. 

Det fremgår af artiklen, at transportområdets CO2-udledning er faldet og vil være faldende frem til 2030.Der var bred enighed på konferencen om, at den grønne omstilling kræver, at branchen også får hjælp til at investere i den grønne omstilling. For vognmændene er presset fra alle sider, og dem som forsøger at tilbyde grøn transport, kan ikke få prisen, det koster.
 

En af dem var Klaus G. Andersen, der er direktør og ejer i Fredericia Shipping.
 

- Der er praktisk talt ingen, der vil betale ekstra for grøn transport, hvis det er dyrere end fossil diesel, sagde direktøren, som blev bakket op af Helle B. Holm, der er miljøkoordinator i AVAS Aalborg Vognmandsforretning.

 
- Vores største hurdle er at få kunderne til at betale, hvad det koster at transportere grønt, sagde Helle B. Holm.
 

Skatteministeren er åben for justeringer
Skatteminister Jeppe Bruus havde også et indlæg på konferencen. Han kvitterede for dialogen og de seneste møder med vognmændene, samt ITD og de øvrige brancheorganisationer.
 

- Det vil jeg gerne fortsætte med, når vi kommer længere fremad, sagde ministeren, som også forklarede, at de seneste politiske aftaler om omstillingen af den tunge transport skal ses i sammenhæng med omstillingen af privatbilismen, som den også er med til at finansiere.

 
Han fremhævede ligeledes den kommende drivmiddelstrategi og de justeringer, der er foretaget for at imødekomme branchens ønsker om højere vægtgrænser og justeringer af priserne i vejafgiften.
 

Og ministeren meldte klar til at se på flere justeringer, hvis det skulle blive nødvendigt.

 
- Vi er klar over, at det her vil kræve noget af vognmændene, og vi er klar til at foretage justeringer hen ad vejen, hvis det skulle være nødvendigt i forhold til implementeringen af vejafgiften, sagde Jeppe Bruus.
 

ITD’s bestyrelsesformand, John A. Skovrup, er glad for at ministeren vil lytte til vognmændenes forslag. Men han afventer stadig konkrete løfter.
 

- Vi mangler stadigvæk noget konkret fra regeringen. Vi har endnu ikke fået nogen invitation til nye drøftelser eller lovning på noget. Men selvfølgelig er det positivt, at regeringen er begyndt at lytte os. Og jeg ser frem til at se, hvad den vil komme med fremadrettet, slutter John A. Skovrup.
Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.