Myndighederne åbner for undergrunden til lagring af CO2

Tirsdag 7. februar 2023 kl: 13:42
Af: Redaktionen

De første tilladelser til storskala lagring af CO2 i den danske del af Nordsøen er på plads. Den første CO2 ventes at blive sendt ned i undergrunden i 2025, og fra 2030 kan op mod 13 millioner ton CO2 årligt blive pumpet ned i undergrunden

I 1970'erne begyndte olie- og gasudvindingen i Nordsøen - med tilhørende CO2-udslip til atmosfæren. Om et par år begynder CO2-en at blive sendt tilbage ned i undergrunden.


De første, der har fået tilladelser til CO2-lagring i storskala, er virksomhederne INEOS og Wintershall DEA samt TotalEnergies, som anslår, at op mod 13 millioner ton CO2 årligt vil blive sendt ned i den danske undergrund fra 2030.


- Den danske undergrund har åbnet dørene til et nyt, grønt erhvervseventyr med en kundebase, der strækker sig over hele Europa. Vi kan endelig komme i gang med den del af arbejdet, der giver jord under neglene, sender CO2 ned i undergrunden og hjælper os med at nå vores klimamål. Industrialiseringen af CO2-lagring betyder, at det nu bliver større, end vi selv kan gøre det, og at det bliver billigere for os at nå vores klimamål, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M).


Med tilladelserne kan arbejdet sættes i gang med det samme.


Lagring på land
Det er ikke kun i Nordsøen, at der bliver arbejdet på fangst og lagring af CO2. Ved Stenlille på Vestsjælland er Gas Storage Denmark i fuld gang med at forberede CO2-lagring på land i et pilotprojekt, der følger fra Aftale om rammevilkår for CO2-lagring i Danmark.


Da aftalen blev indgået, lød vurderingen, at det ville være muligt at lagre 500.000 ton CO2 om året i fem år. Men der er faktisk plads til meget mere. Derfor bliver pilotprojektet nu udvidet fra i alt 2,5 millioner ton til 10 millioner ton CO2.


- Den helt åbenlyse gevinst er for klimaet. Men det giver også et spændende indblik i potentialet for lagring af CO2 på land, som jeg glæder mig til at følge med i, så vi bedst muligt kan understøtte både undersøgelser og udvikling, siger Lars Aagaard.


Udvidelsen af pilotprojektet betyder også, at det løber i tyve år stedet for de oprindelige fem år.


Fakta:
  • INEOS og Wintershall DEA har med Project Greensand vurderet, at de kan lagre 1,5 millioner ton CO2 om året inden udgangen af 2025 og op mod 8 millioner i 2030
  • De samlede investeringer i Project Greensand er 455 millioner kroner. Af dem har staten investeret 206,61 millioner kroner
  • TotalEnergies forventer med Bifrost at kunne lagre over 5 millioner ton CO2 om året fra 2030. De undersøger muligheden for at udvide
  • De samlede investeringer i Bifrost er 157 millioner kroner. Af dem har staten investeret 75,68 millioner kroner
Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.