Transportområdet har omkring 1.800 arbejdsulykker hvert år

Tirsdag 22. november 2022 kl: 01:00
Share  


Af: Redaktionen

Forskningsbaseret app kan skære ned på antallet af arbejdsulykker. Det fremhæver Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, der peger på, at forekomsten af arbejdsulykker blandt brancher, der transporterer gods på veje, er den syvende højeste sammenlignet med alle brancher og har det næsthøjeste antal dødsulykker

Styrt på cykel eller scooter, fald ud af førerhus eller kollision med andre køretøjer. I den seksårige periode fra 2015 til og med 2020 blev der anmeldt over 10.000 arbejdsulykker til Arbejdstilsynet i forbindelse med transport af gods på veje. Det har eksempelvis været postmanden, lastbilchaufføren eller buddet, der leverer pakker eller mad.


Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø peger på, at nye tal fra Arbejdstilsynet viser, at risikoen for ulykker ved transport af gods er næsten dobbelt så høj som gennemsnittet for alle brancher. 


Disse tal kan sikkerhedsapp’en Safety Observer være med at til sætte fokus på og nedbringe. App’en er lavet på baggrund af forskning fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) og i et tæt samarbejde med Arbejdsmedicin Herning og de fem Branche Fællesskaber for Arbejdsmiljø (BFA).


Mange unge anmelder arbejdsskader
- Tallene fra Arbejdstilsynet viser, at især unge under 30 år har en høj risiko ved arbejdsulykker i "Andre post- og kurér tjenester" - som ved platformsøkonomi, hvor brug af app’s er meget udbredt. Denne branche har vi også fokus på i vores forskning, og app’en vil nemt kunne integreres i branchen, siger Pete Kines, der er seniorforsker på NFA og har stået for udviklingen af Safety Observer app’en.


- I Safety Observer app’en indgår der en transport-skabelon, som er rettet mod værnemidler, eksempelvis synligt tøj og passende sikkerhedsfodtøj, adgangsforhold ved af- og pålæsning, køretøjernes indretning samt medarbejdernes adfærd. Det er oplagt at tage fat i det, når man skal reducere risikoen for arbejdsulykker i forbindelse med transport af gods på veje, siger Pete Kines.


Safety Observer app’en kan bruges af ledere og medarbejdere i forebyggelsesarbejdet til at give et billede af det aktuelle sikkerhedsniveau på arbejdspladsen og arbejdsstederne. Resultaterne laves på baggrund af en rundering og systematiske observationer af sikkerhedsforhold- og adfærd på arbejdspladsen og arbejdssteder.


Interesserede kan læse mere om Safety Observer app’en via dette link, hvor man også kan hente app'en - klik her:
Klik venligst

© Copyright 2023 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.