Toldere har standset et halvt ton ulovligt fyrværkeri

Mandag 21. november 2022 kl: 13:41
Share  


Af: Redaktionen

Med halvanden måned til nytårsaften melder Toldstyrelsen om store mængder ulovligt fyrværkeri, som bliver forsøgt smuglet ind over grænsen. En foreløbig opgørelse, som Toldstyrelsen har lavet, viser, at tolderne har tilbageholdt 528 kilo fyrværkeri i årets første tre kvartaler

Det er særligt i pakker hos post- og kurervirksomheder, hvoraf en stor del er sendt fra Østeuropa, at tolderne finder alt fra kanonslag, batterier og diverse knaldfyrværkeri til røggranater, romerlys og nødraketter.


- Vi finder traditionelt mere ulovligt fyrværkeri frem mod nytår, men mængderne er vokset de seneste par år. Ved at købe ulovligt fyrværkeri sætter man sit eget og andre menneskers helbred i fare, fordi fyrværkeriet kan være produceret uden hensyn til almindelige regler for produktsikkerhed, siger kontroldirektør i Toldstyrelsen, Michael Lund, der i stedet opfordrer til, at man venter, indtil de godkendte salgssteder åbner i december.


I perioden 2018 til 2021 har Toldstyrelsen registreret mere end en tredobling i mængden af tilbageholdt fyrværkeri fra 321 kilo til 1.134 kilo. Stigningen skyldes blandt andet øget opmærksomhed og kontrol fra Toldstyrelsens side, samt at flere benytter fyrværkeri året rundt. Toldstyrelsen samarbejder med politiet og Sikkerhedsstyrelsen om at gøre opmærksom på reglerne for køb og salg af fyrværkeri.


Som privatperson er det ulovligt at indføre fyrværkeri til Danmark. Det gælder både fyrværkeri, der købes i udlandet og tages med hjem, og fyrværkeri købt på en udenlandsk hjemmeside. Det gælder også, selvom fyrværkeriet er mærket med det europæiske CE-mærke, der angiver, at produktet overholder EU-lovgivningen. Når Toldstyrelsen tilbageholder ulovligt fyrværkeri og overdrager det til politiet, kan sagerne ende med bødestraf til køberen.


I Danmark starter fyrværkerisalget 15. december og løber til og med 31. december. Man må kun affyre fyrværkeri fra 27. december til og med 1. januar. Læs mere om indførsel og nethandel af fyrværkeri.
Klik venligst

© Copyright 2023 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.