Elektrisk vogntog kører med flyveaske fra kraftværk

Tirsdag 4. oktober 2022 kl: 12:26
Share  


Af: Redaktionen

Elektrisk vogntog kører med flyveaske fra kraftværk

Lastbilproducenten, Scania, har leveret en batterielektrisk lastbil, som med tilkoblede påhængskøretøjer kører med flyveaske fra kraft- og varmeværker i Mälardalen vest for Stockholm til et oparbejdningsanlæg, hvor værdifulde salte udvides fra asken. Ifølge Scania kan det ni-akslede vogntog laste 64 ton

Det nye vogntog er sat i drift i et sammearbejde mellem Scania, transport- og maskintjenestevirksomheden Foria og miljøvirksomheden Ragn-Sells.


Lastbilen, der indgår i REEL - Regional Electrified Logistics - som er et nationalt initiativ, hvor svenske aktører er gået sammen om at fremskynde overgangen til elektrificeret, emissionsfri tung transport på vej, bliver drevet af Foria, som bruger vogntoget til at transportere flyveaske til Ragn-Sells' nye Ash2Salt-anlæg, der er ved at blive opført ved Högbytorp nordvest for Stockholm. 


Indtil anlægget er i drift, bliver flyveasken deponeret på en plads ved Högbytorp.


Når det nye anlæg tages i brug, vil det batteri-elekriske vogntog kører i to-holdsskift for at skære ned på antallet af transporter udført med diesel-drevne vogntog.


For at holde lastbilen i gang, vil den blive ladt op i forbindelse med af- og pålæsning. På Ragn-Sells anlæg i Högbytorp har teknologivirksomheden ABB leveret to højeffektopladere med en kapacitet på 160 kW. Håbet er, at de samme lademuligheder på sigt også vil være tilgængelige på de kraft- og varmeværker, hvor flyveasken opsamles.


Klik venligst

© Copyright 2023 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.