ANALYSE:

Københavns Lufthavn genererer 95,7 milliarder kroner og 23.000 job i Greater Copenhagen

Mandag 26. september 2022 kl: 12:51
Share  


Af: Redaktionen

Ny analyse fra Greater Copenhagen, der et politisk samarbejde mellem Region Sjælland, Region Skåne, Region Hovedstaden, Region Halland og samtlige 85 kommuner i området omkring København på begge sider af Øresund, viser, at Københavns Lufthavn bidrager til en samfundsøkonomisk gevinst på 73 milliarder kroner i Region Hovedstaden, 10 milliarder kroner Region Sjælland og 10 milliarder kroner i Region Skåne

Analysen ”Københavns Lufthavn – motor for vækst i regionen” undersøger den samfundsøkonomiske gevinst og jobskabelse, som lufthavnen genererer på den danske og svenske side af Øresund. Analysen  sætter for første gang tal på den samfundsøkonomiske gevinst på regionalt niveau. 


Københavns Lufthavn skaber den største samfundsøkonomiske effekt i Region Hovedstaden, hvor gevinsten er 73,8 milliarder kroner og 17.900 skabte arbejdspladser. I Region Sjælland er gevinsten 10,5 milliarder kroner og 2.500 skabte arbejdspladser. I Region Skåne er tallene 10,2 milliarder kroner og 2.600 arbejdspladser og for Region Halland 1,3 milliarder kroner.


- Vi har længe vidst, at Københavns Lufthavn har en absolut nøglerolle i at skabe arbejdspladser med vækst og udvikling regionalt. Den er væsentlig for turismen, danske og svenske virksomheder og for arbejdsmarkedet i Greater Copenhagen. Det overraskende for mig er, hvor stor den samfundsøkonomiske gevinst egentligt er. 73 milliarder kroner i Region Hovedstaden, 10 milliarder i Region Sjælland, 10 milliarder i Region Skåne. Her giver analysen os vigtig viden for vores arbejde, siger Tue David Bak, der er Managing Director i Greater Copenhagen.


Thomas Woldbye, der er administrerende direktør i Københavns Lufthavn, fremhæver, at Københavns Lufthavn ikke kun er en vigtig lufthavn for Danmark, men i høj grad også er det for det sydlige Sverige. 


- Og det er vi glade for, at Greater Copenhagen har sat tal på. Samtidig er de svenske passagerer også vigtige for at fastholde den skandinaviske hub, som Københavns Lufthavn udgør i dag. Derfor skal vi have et stærkt samarbejde over sundet for at styrke lufthavnen som et effektivt og bæredygtigt knudepunkt, der sikrer international tilgængelighed for hele Greater Copenhagen, siger han.


Analysen bygger på data fra 2019 - det seneste år før corona-tiden. Niveauet og bidraget til den regionale økonomi er i øjeblikket lavere på grund af eftervirkningerne af indsatsen mod corona-virussen. Eksempelvis er beskæftigelsen i lufthavnen i 2022 ca. 30 procent lavere end i 2019.


Grønnere og konkurrencedygtig
Analysen måler de effekter, som vedrører selve lufthavnen, men også de indirekte effekter, som skabes hos virksomheder og medarbejdere med tilknytning til lufthavnen og som følge af tilgængeligheden til lufthavnen.


Den har desuden sammenlignet, hvordan Københavns Lufthavn klarer sig i forhold til andre lufthavne i Nordeuropa inden for den grønne omstilling. Her klarer Københavns Lufthavn sig generelt godt, mens andre lufthavne rykker hurtigere på at reducere udledningen af CO2.


Københavns Lufthavn har mindsket udledningen pr. passager væsentligt. Blandt sammenlignelige lufthavne har Københavns Lufthavn næstlaveste udledning pr. passager. Dog viser tal i analysen, at både Hamborgs lufthavn og Oslo Gardermoen har et hurtigere reduktionstempo, når det gælder CO2-udledning
Københavns Lufthavn er billig for flyselskaber at bruge. Årsagen til det lave prisniveau er, at Danmark hverken har afgifter på passagerer, skatter på flyrejser eller afgifter, som varierer efter flyets klimapåvirkning


Interesserede kan hente analysen - ”Københavns Lufthavn – motor for vækst i regionen” - her:

Klik venligst

© Copyright 2023 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.