Sikker surring

Mandag 6. oktober 2003 kl: 07:00
Af: Per Grau

Chauffører og -elever får fremover mulighed for at lære at arbejde med sikring af gods under helt sikre forhold

(KØBENHAVN) Når lasten skrider på grund af forkert sikring eller surring, kommer det ofte til at koste mange penge - og sommetider menneskeliv. I Sverige koster disse ulykker i gennemsnit en person livet om året, siger konsulent Steffan Reimar uden at sætte kroner på, hvad det koster, når et læs vælter og spreder sig på vejbanen. Men det sker hver eneste dag året rundt.
Steffan Reimar arbejder med lastsikring for TYA (svarer lidt danske TUR, red.) og har været med til at udvikle et elektrisk styret tiplad, der skal bruges i undervisning af chauffører, som skal lære om lastsikring og surring/stuvning af gods.
Ladet (Transport Safety Station/TSS), der har kostet cirka 25.000 Euro at udvikle, blev fredag demonstreret på Landtransportskolen.
Det består af en tipramme, der via hydraulik og en elmotor kan tippes lodret såvel som vandret, og dermed simulere de påvirkninger, gods udsættes for under kørsel, opbremsning m.v.  Rammen kan enten påmonteres et lad eller en container, som giver nem adgang til lastning og sikring af forskellige godstyper.
 
Stationær test er bedst
- Det er helt almindeligt at teste en chaufførelevs godssikring ved at sende ham ud at køre og bede ham dreje så skarpt som muligt, for at han kan opleve, hvad der sker. Og det samme med hensyn til hårde opbremsninger. Men det er ikke en metode, jeg er tilhænger af - og det satte gang i udviklingen af testladet. Udover at det på ingen måde er farligt at arbejde med, har det også den fordel, at eleven kan følge, hvad der sker, på helt nært hold. Og det er også nemt at demonstrere, hvilken betydning friktions-faktoren har, siger Steffan Reimar.
I Sverige er politiet løbene på kursus i godssikring. Erfaringsmæssigt er godset på 50-60 procent af de svenske lastbiler forsvarligt sikret. Derimod kniber det generelt noget med udenlandske biler, og i almindelighed er den helt gal med biler fra Østeuropa og Baltikum.
- Nogen gange har vi set, at der er malet ?remme? på godset?, siger han.
I forbindelse vognkontroller herhjemme er det ikke politiet men sagkyndige fra Statens Bilinspektion, der kontrollerer godssikringen. Meget tyder på, at det danske politi får lov til at komme på skolebænken for at lære at checke godssikring.
- Det, det handler om, siger Steffan Reimar, er ikke at bruge masser af ?spændbånd? og kræfter, når man sikre og surre forskellige godstyper. Målet er at anvende den mindst mulige arbejdsindsats og materialeforbrug. Og det kommer bag på mange. Det ved jeg. Men der er ingen grund til at gøre mere end nødvendigt.
  
Leonardo-projekt
Transport Safety Station er udviklet under et Leonardo-projekt i samarbejde mellem TYA (Sverige), TÜV (Tyskland), VTL (Holland), Tallinn College of Engineering (Estland) og TUR.
Det har kostet cirka 25.000 at udvikle, men det kommer ladet ikke til at koste, når det bliver sat i produktion. Det ventes, at samtlige transportskoler herhjemme vil blive udstyret med Transport Safety Station?en, når det bliver tilgængeligt.


Klik venligst

© Copyright 2025 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.