Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      

Halm fra landbruget kan øge produktionen af biogas

Fredag 3. februar 2023 kl: 12:04
Af: Redaktionen

Hvis Danmark skal realisere potentialet i at høste energi ud af halm, skal metoder og teknologier til at bruge halm til biogasproduktion videreudvikles. Det er konklusionen i en ny rapport, som Seges Innovation har udarbejdet i samarbejde Aarhus Universitet og Teknologisk Institut for Energistyrelsen

Rapporten peger også på, at landmænd i Danmark er en del af løsningen på energiforsynigen, og at det haster med at få gjort det effektivt og rentabelt at udvinde mere biogas fra landbrugets restprodukter som halm. 


- Der findes fortsat uudnyttede ressourcer i landbruget i form af blandt andet gylle, dybstrøelse, halm og andre planterester. Men der er behov for, at der sker en markant teknologisk udvikling, hvis halmen skal udnyttes til biogasproduktion i stor stil. Det ser jeg som en bunden opgave, hvis landbruget skal nå sine ambitiøse klimamålsætninger, samtidig med at vi får udfaset naturgas og dermed bliver selvforsynende med grøn energi, siger Lars Villadsgaard Toft, der er bioøkonomichef i Seges Innovation, der har hovedsæde i Skejby nordvest for Aarhus.


Han leder et specialiseret team af biogas-eksperter i Seges Innovation. Afdelingen rådgiver blandt andet om drift om optimering af biogasprocessen.


Medforfatter af rapporten til Energistyrelsen, Kurt Hjort-Gregersen, Seniorspecialist i Teknologisk Institut, bekræfter halmens potentiale.


- Halm er en stor og oplagt ressource for fremtidens biogasproduktion. Men der er fortsat en række udfordringer, som vi skal have løst i forhold til håndtering, gasudbytte og næringsstofudnyttelsen i den afgassede gylle, siger han.


En af udfordringerne er, at den afgassede biomasse, som landmanden får tilbage, er et dårligere gødningsprodukt på grund af en begrænset omsætning af især halm. Derfor vil det typisk være nødvendigt at efterbehandle den afgassede biomasse - for eksempel ved at separere fast tørstof fra og anvende det i et pyrolyseanlæg. Derved produceres biokul, som kan spredes på marker og sikre jordforbedring. Samtidig lagrer det kulstof, hvorved der skabes negative emissioner. Derudover kan effektiv forbehandling af halmen også give en bedre omsætning og dermed et bedre gødningsprodukt. 

Seges Innovation peger på, at ensilering af halmen har vist sig at være en effektiv måde til at forbedre omsætning af halm i biogasanlæggene.




- Ensilering af halm har et betydeligt potentiale som biologisk forbehandling af halm til biogasproduktion, da ensileringen kan give et lidt højere metan-potentiale, gøre halmen mindre vandskyende samt reducere tabet af energi ved lagring af våd halm, siger Søren Ugilt Larsen, der er seniorspecialist i Teknologisk Institut, og fortsætter: 


- Samlet høst og ensilering af halm og efterafgrøder er en anden oplagt mulighed for at få biomasse til biogasproduktionen. Der kan opnås et højere udbytte pr. hektar, når de to biomasser høstes samlet, og halmen kan opsuge saften fra efterafgrøderne, så der undgås saftafløb. Og endelig forbedrer efterafgrøderne ensileringen af halmen, så der opnås større metan-udbytte.




Danmark skal ifølge de politiske målsætninger reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030, og samfundet skal være klimaneutralt senest i 2050. Andelen af biogas stiger i Danmark, alt imens der i disse år sker en kraftig konsolidering i biogasbranchen.


I 2022 satte den danske biogasproduktion rekord - og fordi gaskunderne samtidig har skruet voldsomt ned for forbruget, så er mere end en tredjedel af den gas, der bruges i dag, udvundet af gylle og andre restprodukter fra landbrug, industri og private husholdninger. Produktionen svarer til forbruget i over 300.000 husstande. I 2022 fortrængte dansk biogas russisk gas til en værdi af over 5 milliarder kroner.


Ifølge Energistyrelsens Klimafremskrivning vil naturgas være udfaset senest i 2034 og erstattet af 100 procent biogas. Seges Innovation fremhæver, at den udvikling kræver intensiv udvikling i biogasbranchen - også for at sikre en bæredygtig løsning for de landmænd, der leverer biomassen. 



Om Seges Innovation:

  • Seges Innovation har eksisteret i over 40 år under forskellige navne - eksempelvis Det Faglige Landscenter (1971), Landbrugets Rådgivningscenter (1987),  Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret (2003), Videncentret for Landbrug (2010) og Seges Innovation (2015) efter en fusion med Videncenter for Svineproduktion. Seges er latin og betyder kornmark eller afgrøde.
  • Seges Innovation arbejder på at gøre ny viden til virkelighed inden for bæredygtig plante- og husdyrproduktion, cirkularitet og bioøkonomi, økonomi og afsætning. Organisationen har hovedkontor i Skejby ved Aarhus samt afdelinger i København og Karup J. samt datterselskaberne HortiAdvice i Odense og Datalogisk på Falster

Interesserede kan hente Energistyrelsens rapport om brug af halm i biogasanlæg her:






Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Skanderborg-virksomhed er endt i konkurs
- Seks meldes døde
- Entreprenør tog tre tre-akslede tandem-trækkere med til Herskind
- Dem fra Nordlunde har fået en ny fire-akslet maskinanhænger
- Havn investerer og reducerer sin gæld
- Ny limfjordsforbindelse bliver emne på samråd med transportministeren
- Overføringsanhænger skal føre containere til og fra opgaverne
- Slagelse-virksomhed skal bruge to nye trækkere til entreprenøropgaver
- 23-årig kørte i stjålet lastbil
- Pusher-trækker skal tage læsset med gyllevogne med mere
- Beskæftigelsen steg med 33.600 på et år
- Fragtfirma medbringer truck til lasten

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst