Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      

Politisk flertal er enige om at fremme mere bæredygtig transport

Mandag 7. december 2020 kl: 10:44
Af: Redaktionen

Fredag blev S-Regeringen enig med Radikale, SF og Enhedslisten om ef aftale om at skubbe på en mere bæredygtig vejtransport. Det politiske flertal har en ambition om 1 million mere bæredygtige biler, mere bæredygtigt brændstof og en CO2-reduktion på 2,1 millioner ton. Aftalen er et skridt mod målet om at bringe CO2-udledningen i Danmark ned med 70 procent i 2030 sammenholdt med udledningen i 1990

S-Regeringen har sammen med Radikale, SF og Enhedslisten indgået en klimaaftale for vejtransport. Parterne er enige om at sigte efter 1 millioner mere bæredygtige biler på de danske veje i 2030. Aftalen sikrer finansiering og konkrete tiltag, som skønnes at løfte antallet af nul- og lav-emissionsbiler til 775.000 i 2030. For at det ikke skal blive uhensigtsmæssigt dyrt for en almindelig familie at købe en bil, afsættes der 2,5 milliarder kroner fra det, S-Regeringen og politikerne betegner som det grønne råderum til at finansiere aftalen.


Samlet set medfører aftalen drivhusgasreduktioner på 1 million ton i 2025 og 2,1 millioner ton i 2030. Det er et væsentligt bidrag til Danmarks 70 procent-målsætning.


- Vi har indgået en særdeles ambitiøs og vigtig aftale for fremtidens vejtransport, som bringer os et stort skridt i den rigtige retning mod et mere klimavenligt og grønt Danmark. Vi sigter efter 1 million grønne biler og anviser vejen til at reducere vores udledning med 2,1 millioner ton CO2 i 2030, siger finansminister Nicolai Wammen (S).


Han betegner aftalen som en stor omlægning og et betydeligt bidrag til klimamålsætningen. Aftalen vil være med til at sætte gang i en grøn genstart af Danmark.


Aftaleparterne er enige om at overvåge og årligt gøre status over udviklingen. På den baggrund - og med øje for den teknologiske udvikling på området - vil parterne senest i 2025 vurdere udviklingen og situationen og drøfte yderligere initiativer og konkrete finansieringsforslag, som kan gøre det muligt at nå op på 1 million biler, der kører på mere bæredygtigt i 2030.


Aftalen fremmer også introduktionen af mere bæredygtigt fremstillede brændstoffer, herunder brændstoffer ud fra Power-to-X konceptet og mere avancerede biobrændstoffer, som er et vigtigt element i overgangen frem mod udfasning af fossile biler. S-Regeringen vil derudover på EU-niveau arbejde for at få vedtaget et stop for salg af fossile biler i 2030.


Med aftalen foretages en omlægning af bilafgifterne. Fremover vil registreringsafgiften baseres på bilens værdi og CO2-udledning, og ejerafgiften og udligningsafgiften forhøjes, hvilket tilskynder til at udskifte de mest CO2-udledende biler. Herudover omlægges vejafgiften på tung trafik med danske og udenlandske lastbiler til en kilometerbaseret og CO2-differentieret afgift, sådan at lastbiltrafikken i højere grad beskattes efter dens belastning af omgivelserne. Det er et system, som kendes fra eksempelvis Tyskland.


Desuden indeholder aftalen en lav el-afgift ved opladning af el- og hybridbiler til og med 2030. Samlet set lempes afgifterne på grønne biler en lang årrække frem.


- Vi har fundet en god balance, som giver mange flere grønne biler på de danske veje, og hvor helt almindelige danskere stadig vil have råd til at have bil. Samtidig kan både bilkøbere og -branche se frem til ro på bilmarkedet, fordi aftalen giver klarhed om bilafgifterne. Der er i den grad grund til at glæde sig over aftalen, siger skatteminister Morten Bødskov (S).


Klimaminister Dan Jørgensen fremhæver i forbindelse med aftalen, at det er helt afgørende med en grøn omstilling af transportsektoren for at nå de vedtagne klimamål. 


- Derfor er jeg rigtig glad for, at denne aftale nu sikrer et markant grønt gearskifte, hvor vi ikke alene baner vejen for flere elbiler. Men derudover med krav til grønnere brændstoffer også sørger for, at de benzin- og dieselbiler, der allerede er på vejene, bliver mere klimavenlige. Endelig er det virkelig positivt, at vi nu skaber langsigtede rammer, der kan være med til at bringe Danmark i front, når det kommer til udviklingen af fremtidens helt grønne brændstoffer, siger Dan Jørgensen (S), der er S-Regeringens klima-, energi- og forsyningsminister.

 
Transportminister Benny Engelbrecht (S) peger i forbindelse med fredagens aftale, at omstilligen til et mere bæredygtigt transportområde ikke kommer af sig selv.


- Det kræver politisk mod. Vejgodstransporten er en af de brancher, der har klaret sig godt gennem coronakrisen, og som vil blive ved med at fylde meget i fremtiden. Derfor er det nu, vi skal have gang i den grønne omstilling, siger Benny Engelbrecht.


Ved at erstatte den eksisterende vejbenyttelsesafgiftafgift med en kilometerbaseret og CO2-differentieret vejafgift vil erhvervet ifølge aftale-partierne få et klart incitament til at øge effektivitetetn og skifte til lastbiler, der er mere brændstoføkonomiske og bruger bæerdygtigt produceretenergi. Vejafgiften vil blive pålagt danske og udenlandske lastbiler, hvilket skal sikre lige konkurrencevilkår for transportvirksomhederne.




Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Forhandlernetværk effektiviserer og konsoliderer ekspertisen
- Vognmand har overført en ny tre-akslet anhænger til sit hovedsæde i Brabarnd
- Politiet har beslaglagt knap 3.000 køretøjer
- Erhvervsorganisation efterlyser samlet grøn plan for transport i Danmark
- Limfjordshavn holdt omsætningen oppe uden Grønlandstrafik
- Havneby i det vestlige Sverige får et elektrisk ladehub
- Lastvognsservice på Avedøre Holme er kommet godt fra start - søger flere mekanikere
- Belgisk producent af busser og trailere er blevet delt i to
- Lastbilleverandører sætter fokus på lastvognsmekanikeruddannelsen under DM i Skills
- City-trailer med en enkelt aksel gør det let at komme rundt
- Lokal entreprenør skal ombygge motorvejstilslutning ved Taulov
- Landbrugsvirksomhed kører ud med tre-akslet trækker

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst