Energiforbruget er faldet en smule

Onsdag 21. november 2018 kl: 19:00
Af: Redaktionen

Energiforbruget er faldet en smule

Det faktiske energiforbrug er faldtet marginalt i de første tre kvartaler af 2018 i forhold til samme periode året før. Korrigeret for brændselsforbrug ved udenrigshandel med el var energiforbruget næsten uændret. Det fremgår af en opgørelse fra Energistyrelsen

Det faktiske energiforbrug i første til tredie kvartal i år faldt med 0,6 procent i forhold til første til tredie kvartal 2017. Forbruget af naturgas, olie og vedvarende energi faldt med henholdsvis 4,2 procent, 0,8 procent og 0,4 procent i de første ni måneder af 2018 sammenlignet med de første ni måneder af 2017, mens forbruget af kul steg med 2,0 procent.


Udviklingen i forbruget af vedvarende energi skyldes en kombination af en lavere vindkraftproduktion, et lille fald i de centrale værkers forbrug af biomasse (halm og træpiller) og en stigning i elproduktionen fra solceller.


Danmark havde en nettoimport af el i de første tre kvartaler af 2018 på 16,1 PJ, svarende til 18,3 procent af den samlede danske elforsyning. Når der korrigeres for brændselsforbrug ved udenrigshandel med elektricitet, var energiforbruget næsten uændret i de første ni måneder af 2018 i forhold til samme periode året før.


Lille fald i forbruget af biomasse
Biomassen anvendes i overvejende grad til kraftvarme­produktion på de centrale værker, og forbruget følger derfor i vid udstrækning forbruget af fjernvarme. 
Forbruget af biomasse på de centrale værker faldt 0,33 procent i 1.-3. kvartal af 2018 sammenlignet med samme periode i 2017. Det lille fald i forbruget af biomasse på de centrale værker skyldes især et lavere biomasseforbrug i perioden fra maj-september, på grund af en lavere elproduktion på de centrale værker.


Biomasseforbruget var 28,7 procent højere i første til tredie kvartal af 2018 i forhold til det gennemsnitlige biomasseforbrug i første til tredie kvartal i de 5 forudgående år.


Kulforbruget steg på de centrale værker
Forbruget af kul på de centrale værker følger ligeledes i vidt omfang kraftvarmeproduktionen, og forbruget er derfor størst i de måneder, hvor fjernvarmeforbruget er højt.


Kulforbruget er faldet 29,8 procent sammenlignet med det gennemsnitlige kulforbrug i første til tredie kvartal de seneste fem år.


Lavere vindkraftproduktion og lavere vindkraftandel
Den samlede vindkraftproduktion i 1.-3. kvartal af 2018 var 4 procent lavere end i samme periode i 2017. I september 2018 lå vindkraftproduktionen betydeligt højere end i samme måned året før. Årsagen til den lidt lavere vindkraftproduktion i første til tredie kvartal 2018 skyldes et lavere energiindhold i vinden i forhold til samme periode i 2017. Den samlede vindkraftproduktion i første til tredie kvartal af 2018 var 7,8 procent højere end gennemsnittet for perioden i de forudgående fem år.


I første til tredie kvartal af 2018 udgjorde vindkraftproduktionen 39 procent af den indenlandske elforsyning mod 41 procent i første til tredie kvartal af 2017. Den gennemsnitlige vindkraftandel har i årets ni første måneder udgjort 36,3 procent, hvis der ses på de seneste fem år.


Stigning i elproduktion fra solceller
I 1.-3. kvartal af 2018 var elproduktionen fra solceller 26,2 procent højere end i 1.-3. kvartal 2017. Den største forskel ses i de solrige sommermåneder maj, juni og juli, hvor der var langt flere solskinstimer i 2018 end i samme periode i 2017. Elproduktionen fra solceller i første til tredie kvartal 2018 var 47,2 procent højere end den gennemsnitlige elproduktion fra solceller i de forudgående fem år.






Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.