Nye regler for varebiler træder i kraft næste sommer

Torsdag 1. november 2018 kl: 16:00
Af: Redaktionen

Fra mandag 1. juli næste år vil varebiler på over 2.000 kg til og med 3.500 kg, som fragter gods med en samlet vægt på over 11 kg pr. stykgods, være omfattet af godskørselsloven. Det betyder nye krav til både varebilsvognmænd og varebilschauffører

De nye regler fremgår af tre forskellige bekendtgørelser, som udmønter de nye krav for godskørsel med varebiler. Bekendtgørelserne træder i kraft 1. november 2018. Visse bestemmelser træder dog først i kraft 1. januar 2019 og den 1. juli 2019, hvor tilladelsesordningen for varebiler træder i kraft.


I reglerne skelnes der mellem “firmakørsel” og “godskørsel for fremmed regning” i varebil. 


Firmakørsel 
Varebiler, som anvendes til firmakørsel, skal fra mandag 1. juli 2019 registeres hos Motorstyrelsen. Firmakørsel er transport af gods, som tilhører den virksomhed, der er registreret som bruger af køretøjet. Der er også tale om firmakørsel, hvis der transporteres gods, som virksomheden lejer, låner, udlåner eller er i besiddelse af med henblik på for eksempel køb, salg eller reparation.


Eksempler på firmakørsel er:
  • Når en tømrer, murer, elektriker mv. transporterer materiale, som skal bruges i virksomheden
  • Når restauranter, caféer, catering, pizzeriaer mv. udbringer mad
  • Når butikker, der sælger varer, selv står for levering til kunden
  • Når virksomheder transporterer gods, som er produceret af virksomheden, til en kunde
  • Når entreprenører transporterer materiale (f.eks. sand og grus), som skal anvendes til at udføre en opgave (for eksempel et vejbyggeri), som entreprenøren selv har påtaget sig

Godskørsel for fremmed regning 
For godskørsel for fremmed regning i varebil indføres der nye tilladelses- og uddannelseskrav til varebilsvognmænd og -chauffører. Varebilsvognmænd skal have en varebilsvognmandsuddannelse samt en varebilstilladelse, mens varebilschauffører skal have et varebilschaufføruddannelsesbevis.


Godskørsel for fremmed regning er transport af gods, hvor godset ikke tilhører eller er knyttet til den registrerede bruger af køretøjet.


Færdselsstyrelsen har oprettet websiden Varebilskrav.dk. Siden beskriver de nye regler og giver svar på de spørgsmål, som varebilsvognmænd og -chauffører måtte have i forbindelse med de nye regler.


Interesserede kan:

Finde Varebilskrav.dk her:

Se Bekendtgørelse om godskørsel her:

Se Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport her:

Se Bekendtgørelse om gebyrer og afgifter på vejtransportområdet her:









Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.