En stor del af østeuropæerne arbejder under 30 timer - til lav løn

Fredag 9. februar 2018 kl: 14:44
Af: Redaktionen

En analyse af løn og arbejdstimer blandt udenlandsk arbejdskraft, som AE-rådet - Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd - har gennemført, viser, at der er stor forskel i lønindkomsterne og den indberettede arbejdstid for nytilkommen arbejdskraft i Danmark. Lønmodtagere fra eksempelvis Bulgarien ligger i den lave ende med en gennemsnitsindkomst på knap 15.000 kroner om måneden. I gennemsnit har de bulgarske lønmodtagere 25 indberettede arbejdstimer pr. uge

AE-Rådet har set på gruppen af nytilkommen arbejdskraft, som er dem, der har været i Danmark i over en måned og mindre end et år i 2015 - og som er over 18 år og ikke studerende.


Analysen viser, at udenlandske lønmodtagere fra Østeuropa generelt har en relativ lav medianmånedsløn, og de arbejder relativt få timer. 


Medianmånedslønnen er den månedsløn, som mindst halvdelen af arbejdskraften ligger under. Særligt dem, der kommer fra Bulgarien har en meget lav medianindkomst. De bulgarske lønmodtagere tjener ca. 11.800 kroner om måneden før skat og har i gennemsnit 25 indberettede arbejdstimer pr. uge.


Analysen viser, at omkring hver tredje østeuropæer har under 30 indberettede timer pr. uge. Det er ifølge analysen overraskende, at så mange personer vælger at komme til Danmark og arbejde  - men under 30 timer pr. uge.


Det er først og fremmest brancherne ”landbrug, skovbrug og fiskeri”, ”handel og transport mv.” og ”erhvervsservice”, der beskæftiger de nytilkomne østeuropæiske lønmodtagere. De tre brancher beskæftiger 76 procent af den nytilkomne arbejdskraft. 


Ifølge analysen tjener de ansatte, der arbejder med ”engroshandel med føde-, drikke- og tobaksvarer”, som er en undergruppe inden for "handel og transport", tjener i gennemsnit 26.000 kroner månedligt. Samtidig tjener dem, der arbejder inden for ”post og kurertjeneste” samt ”restaurationsbranchen” omkring 12.000-13.000 kroner pr. måned. Deres gennemsnitlige indrapporterede arbejdstid er 9–13 timer lavere pr. uge i forhold til ansatte i branchen ”engroshandel med føde-, drikke- og tobaksvarer”.


Analysens forfattere peger på, at der er en tendens til, at personer, der har været længere tid i Danmark, tjener mere pr. måned i beskæftigelse. En udenlandsk lønmodtager, der har været i Danmark under 1 år, tjener i gennemsnit 21.700 kr. pr. måned i beskæftigelse og arbejder i gennemsnit 30 timer pr. uge, mens dem, der har været i landet over 10 år, i gennemsnit tjener 29.100 kr. på måned og arbejder i gennemsnit 32 timer pr. uge.


Interesserede kan se analysen “Store lønforskelle for nytilkommen udenlandsk arbejdskraft” her: 







Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.