Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp
Forsiden
      

Ministre opfordrer til fælles EU-regler om NOx-snyd

Tirsdag 13. november 2018 kl: 16:11
Share  


Af: Redaktionen

Danske tests har vist, at lastbiler, der er udstyret med snydeanordninger, har op til 45 gange højere NOx-udledning end lastbiler med et velfungerende rensesystem. Snyd med lastbilers NOx-begrænsende udstyr sker typisk ved, at lastbilens rensesystem frakobles, hvilket resulterer i væsentlig forhøjet luftforurening. De ulovlige indgreb i lastbilerne sker typisk for at spare penge til drift og vedligeholdelse af lastbilernes NOx-begrænsende udstyr. Transportministeren og miljø- og fødevareministeren opfordrer på baggrund af snyd med NOx-renseudstyr i lastbiler tre EU-kommissærer til at arbejde for fælles EU-regler på området

- Det er helt uacceptabelt at manipulere med lastbilernes udstyr, så vognmænd kan snyde sig til konkurrencefordele i forhold til andre vognmænd, der overholder loven. Siden Færdselsstyrelsen og Miljøstyrelsen gik i gang med projektet om at begrænse snyd med NOx-udstyr, er det blevet tydeligt, at der er behov for, at sagen bliver taget op på EU-niveau, så alle medlemslande sammen kan bekæmpe problemet, siger transportminister Ole Birk Olesen (LA).

 
Transportministeren er sammen med miljø- og fødevareministeren afsendere på en fælles opfordring til EU-kommisærerne for transport, miljø, hav og fiskeri og for det indre marked til at lave fælles retningslinjer for EU-medlemslandene. Det gælder blandt andet forbud mod salg af udstyr til at snyde med NOx-udledningen og en fælles indsats med vejsidekontroller af lastbilerne.


- I Danmark har vi presset på for, at nye køretøjer forurener luften mindst muligt. Derfor er det kritisk, når vi nu ser eksempler på snyd, som helt frakobler de rensesystemer, som vi har arbejdet så intenst for. Det er simpelthen forkasteligt at forurene luften med sundhedsskadelige gasser for egen vindings skyld. Både lastbiler og luftforurening krydser landegrænser, og det er derfor oplagt, at EU tager problemet op, siger miljø og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).


Alle nye lastbiler har installeret rensesystemer, der skal begrænse NOx-udledningen. Hvis systemet bliver koblet fra, vil lastbilen normalt sende advarsler til chaufføren, og hvis chaufføren ikke reagerer, vil lastbilen sænke farten markant. Denne funktion kan sættes ud af drift ved eksempelvis at installere snydeanordninger, som i Danmark er ulovligt at sælge og markedsføre.


Siden ministrene satte gang i arbejdet sidste år, har Færdselsstyrelsen og Miljøstyrelsen i samarbejde med Rigspolitiet foretaget undersøgelser af følgende elementer:
  • Mulige kontrolmetoder, politiets erfaringer og nabotjek
  • Miljøkonsekvenser ved snyd med NOx-udstyr
  • Regelgrundlaget ved en gennemgang af det nationale og internationale regelgrundlag

Derudover har Folketinget i november 2017 vedtaget en skærpelse af bødeniveauet for manipulation med køretøjers forureningsbegrænsende udstyr i færdselsloven, som trådte i kraft 1. januar i år. 


Bøderne for snyd med lastbilers renseudstyr er hævet fra 1.000 kroner til 15.000 kroner til ejeren af lastbilen for første overtrædelse. Bliver lastbilen taget i snyd gentagne gange forhøjes bødeniveauet for ejeren med henholdsvis 20.000 kroner for hver overtrædelse. Det betyder, at bødestraffen for ejeren forhøjes til 115.000 kroner i tilfælde af seks gentagne overtrædelser.


Klik venligst

© Copyright 2019 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Vognmand har en transportløsning med et tre-akslet container-tipchassis
- Korn- og foderstofforretning ruller ud med to nye lastbiler
- Dækproducent lancerer nyt brændstoføkonomisk dæk
- Havn og erhvervsmægler samarbejder om udleje af nye erhvervsarealer
- Fortsat fokus på styrket e-handel og en bæredygtig brevvirksomhed
- Underskuddet skal ses med støttebriller på
- Special-bygget lastbil har greb om trawl
- Fynsk vognmand kører ud med gående gulv
- Trækkeren skal trække et tungt læs
- Speditionsvirksomhed dømt for medvirken til ulovlig godskørsel
- Mercedes-Benz tog næste halvdelen i juli
- Svensk kurervirksomhed køber op i Danmark

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst

Klik venligst

Klik venligst

Klik venligst

Klik venligstKlik venligst