Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      

Danmarks indfører skærpet kontrol med EU’s ydre grænse

Onsdag 5. juli 2017 kl: 12:39
Af: Redaktionen

EU’s nye regler om skærpet grænsekontrol af alle personer, der rejser ind og ud af Schengen-området, kommer også til at gælde i Danmark. det betyder øget kontrol i eksempelvis lufthavne - først og fremmest i Københavns Lufthavn i Kastrup

De nye EU-regler om kontrol med EU’s ydre grænser kommer til at gælde fra fredag 15. september og omfatter alle personer - både EU-borgere og tredjelandsstatsborgere - der rejser til og fra Schengen-området.


Hidtil er alene tredjelandsstatsborgere blevet systematisk kontrolleret i forbindelse med indrejse i Schengen. Baggrunden for de nye og skærpede EU-regler er, at EU-borgere er rejst til Syrien og Irak for at kæmpe for terrororganisationer og herefter er rejst tilbage til EU uden, at de systematisk er blevet kontrolleret ved ind- og udrejse af Schengen-området. 


Personer, der har opholdt sig hos militante islamistiske grupper som IS, kan være radikaliserede og voldsparate og kan dermed udgøre en særlig trussel mod EU og Danmark.


VLAK-Rgeringen mener, at der hurtigst muligt skal styr på de ydre grænser af hensyn til den interne sikkerhed. Den systematiske kontrol vil derfor også blive gennemført i Danmark så hurtigt som muligt.


Den danske regeringen er opmærksom på, at den praktiske gennemførelse af den nye systematiske kontrol af alle rejsende kan blive en stor udfordring for navnlig Københavns Lufthavn.


For at sikre en smidig overgang til de nye regler har regeringen derfor nedsat en arbejdsgruppe, der skal forberede gennemførelsen af de nye regler, og som skal følge udviklingen efter reglernes ikrafttræden. Arbejdsgruppen består af repræsentanter for de relevante myndigheder og inddrager Københavns Lufthavn. Arbejdsgruppen skal sikre den bedst mulige forberedelse og i øvrigt følge udviklingen efter, at de nye skærpede kontrolkrav er gennemført.


- Det er helt afgørende, at der hurtigst muligt kommer styr på de ydre Schengen-grænser. Derfor har EU skærpet grænsekontrollen ved de ydre grænser. Den beslutning har regeringen og Folketinget støttet, siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).


De skærpede regler betyder, at der fra i år skal foretages systematisk kontrol af alle personer, herunder også EU-borgere, der ind- og udrejser af Schengen på luft- og søgrænser. 


- Vi skal vide, hvem der rejser ind og ud af Schengen, og problemet med tilbagevendende fremmedkrigere understreger, at vi har behov for at styrke kontrollen ved de ydre grænser - også kontrollen af EU-borgere, siger Inger Støjberg videre.


Hun peger på, at det samtidig er vigtigt at sikre, at systematisk kontrol ikke skaber unødige gener for trafikstrømmen - eksempelvis i Københavns Lufthavn. 


Fakta:
Efter de hidtidige regler i Schengen-grænsekodeks er der alene krav om, at der foretages systematisk kontrol med opslag i databaserne af alle tredjelandsstatsborgere, der indrejser over en ydre Schengen-grænse, mens der alene foretages målrettet kontrol af EU-borgere - dvs. personer med ret til fri bevægelighed - der ind- og udrejser, og tredjelandsstatsborgere, der udrejser over en ydre Schengen-grænse, efter en profilering af den rejsende.

Den nye forordningen er omfattet af det danske retsforbehold. Forordningen udgør imidlertid en videreudvikling af Schengen-reglerne, og Danmark skal derfor senest 15. september 2017 træffe afgørelse om, hvorvidt Danmark vil tilslutte sig forordningen. Forordningen trådte i kraft 7. april 2017, men forordningen vil for Danmarks vedkommende først finde anvendelse fra tilslutningen. Politiet skal fra tilslutningstidspunktet gennemføre systematisk kontrol i alle havne og lufthavne, som er godkendt som grænseovergangssted.

For så vidt angår luftgrænser, tillader forordningen en begrænset overgangsperiode. I overgangsperioden, som kan have en varighed på 6 måneder (frem til 7. oktober 2017), kan den systematiske kontrol af EU-borgere efter en risikovurdering erstattes af en målrettet kontrol, hvis systematisk kontrol af EU-borgere vil have uforholdsmæssigt stor indvirkning på trafikstrømmen.

EU-Kommissionen kan endvidere i ekstraordinære tilfælde give landene tilladelse til at undtage lufthavne for systematisk kontrol i en overgangsperiode i op til 18 måneder, såfremt der er særlige infrastrukturelle problemer.

For at undgå unødige gener for trafikstrømmen har regeringen besluttet, at Københavns Lufthavn bør undtages for systematisk kontrol af EU-borgere mv. i en overgangsperiode frem til den 7. oktober 2017. Regeringen har endvidere besluttet, at der ikke ansøges om yderligere forlængelse af denne overgangsperiode. 






Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Lufthavn på Djursland får vinterafgange til skiområdet i Sverige og Norge
- 30-årig mand blev varetægtsfængslet i fire uger
- Erhvervsorganisation efterlyser samlet grøn plan for transport i Danmark
- Påsken betød færre passgerer i lufthavn ved Aalborg
- Toldhund fandt et kilo hash gemt i valnødder
- Lufthavn lægger arealer til midlertidigt militært område
- Toldere fandt knap tre ton narkotika sidste år
- Refusion af flybilletter kunne ske via passagerernes rejseagent
- Transport-koncern fra Esbjerg havde fremgang på bundlinien
- Lavere efterspørgsel og overkapacitet påvirkede resultatet hos tysk transportkoncern
- Fagforbund taber sag mod ground handling-selskab
- Toldstyrelsen opfordrer virksomheder til at forberede sig på nyt it-system til eksport

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst