Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      

Sønderborgs 44 biogasbusser er sendt på gaden

Mandag 3. juli 2017 kl: 10:00
Af: Mikael Hansen

Sønderborg Kommune satser benhårdt på fossilfri løsninger. Bustrafikken er ét af de første områder. Den nye gasfyldestation blev indviet 24. juni, og busserne kørte ud på ruten næste morgen

Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen (S) beskrev indvielsen af gasfyldestationen som en milepæl for Sønderborg Kommunes klimapolitik.
Sønderborgs gasbusprojekt omfatter alle lokalruter i kommunen - fra bybusser til skolebusruter. Busplanerne for lokalruterne er blevet trimmet, så blandt andet Alssund Gymnasium får en bedre busbetjening.


Sønderborg Kommune er også på vej med sit eget produktionsanlæg for biogas, og inden længe vil flere af kommunens egne køretøjer køre på gas.
Umove er fra 25. juni Sønderborg Kommunes nye busentreprenør. Umove vil i praksis drive sin busvirksomhed fra fyldeanlægget i Ragebøl. Umove har fået bygget er servicebygning med kontorer, chaufførfaciliteter og vaskehal. 


Ny service - cykler og USB-stik i busserne
De nye lokalbusser i Sønderborg Kommune har fået serviceløft, blandt andet med USB-stik ved alle siddepladser. Desuden er der plads til at medtage fire cykler i hver bus. 


De 44 nye gasbusser er leveret af Scania, som har mange årtier erfaring med naturgasdrift i busser - specielt i Sverige. Busserne tankes om natten på gasfyldeanlægget over 6-7 timer (slow-fill). Der findes yderligere et tankanlæg i Nordborg i mindre størrelse til hurtig tankning. En bus kan køre ca. 600 km på en optankning. Ingen af Sønderborgs busser kører tilnærmelsesvis så langt på en dag.


NatureEnergy har bygget pladsen og leverer gassen
Energiselskabet NatureEnergy har bygget fyldepladsen og anlægger også den offentlige fyldestation ved siden af. Hjertet i systemet er en stor kompressor, som giver naturgassen det nødvendige tryk på 210 bar.


Certificeret biogas udnytter Danmarks vidt udbredte gasinfrastruktur. Gassen hentes fra naturgasnettet. Certifikatet udstedes af EnergiNet for at given mængde gas. Certifikatet er garanti for, at der er tilført en tilsvarende mængde biogas til naturgasnettet et eller andet sted i Danmark. Hermed opnår Sønderborg Kommune en fossilfri busdrift.


Milepæl for biogas til busdriften i Danmark
Sønderborgs 44 basbusser er den hidtil største flåde af gasbusser i den kollektive trafik i Danmark. Biogasbusser findes desuden i Fredericia, Silkeborg, Skive, Holstebro, Aalborg og Frederikshavn - ligesom i Sønderborg ligger der lokale log regionale initiativer bag. Oprettelse af lokale gasfyldestationer på kommunalt initiativ er et vigtigt element i udbredelsen af gasdriften. 






Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Erhvervsorganisation efterlyser samlet grøn plan for transport i Danmark
- Havn på Jyllands top er tæt på 70 procents CO2-reduktion
- Havneby i det vestlige Sverige får et elektrisk ladehub
- Virksomheden med flest elektriske betonbiler har hjemsted i Danmark
- Skandinavisk samarbejde om CO2-transport og lagring er faldet på plads
- Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati
- Fornuftig kompensation for belastende dieselafgift
- Ny brintaftale skal bane vejen for et nyt eksporteventyr og lokal vækst
- Udledning af scrubbervand fra skibe bliver forbudt i det danske territorialfarvand
- SVM-Regeringen skruer op for støtten til grøn omstilling af tung vejtransport
- Ny pulje får flere grønne lastbiler på vejene
- Containertransport har fået flere elektriske trækkere

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst