Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp
Forsiden
      

Samarbejde har udløst mere samkørsel i Nordjylland

Tirsdag 16. maj 2017 kl: 16:38
Share  


Af: Redaktionen

Det samarbejde, som Nordjyllands Trafikselskab (NT) og GoMore lancerede midt i marts, har ført til en markant stigning i samkørslen i Nordjylland. Samkørsels-projektet NT+GoMore omfatter blandt andet 13 samkørselsstoppesteder fordelt på de tre nordjyske kommuner Frederikshavn, Hjørring og Aalborg. Projektet har vakt både dansk og international opsigt ikke mindst på grund af samarbejdskonstellationen mellem den kollektive trafikaktør og den private samkørselstjeneste GoMore

- Vores nye strategi med overskriften ”Øget mobilitet” har til formål at inddrage alle trafikaktører i trafikplanlægningen med henblik på at øge mobiliteten i Nordjylland. Det er den altoverskyggende vision bag NT+GoMore, og vi er meget tilfredse med allerede nu at kunne se nogle meget markante resultater, siger NT’s administrerende direktør, Jens Otto Størup.


De første tal viser, at antallet af passagerbookinger i de tre kommuner er steget med 31 procent efter åbningen 17. marts sammenlignet med samme periode sidste år. Størst er stigningen i Frederikshavn Kommune, hvor der er tale om mere end en fordobling.


- Vi har set en voldsom stigning i Frederikshavn Kommune, hvor antallet af kørsler er steget med 59 procent og antallet af passagerbookinger er steget med 109 procent. I Hjørring er de tilsvarende tal henholdsvis 33 og 36 procent, mens Aalborg er steget 18 procent på kørsler og 28 procent på passagerbookinger. Jeg er meget begejstret og tilfreds med de foreløbige resultater, siger stifter og direktør hos GoMore, Matias Møl Dalsgaard. 


Han er ikke i tvivl om, at det er de nye stoppesteder og ikke mindst opmærksomheden omkring det nye samarbejde, der har ført til den markante stigning.


- Vi har set andre steder i Danmark, at der kan startes en positiv spiral. Jo flere kørsler, der udbydes, jo større er efterspørgslen. Jo større efterspørgsel, jo flere kørsler. Det vil vi sandsynligvis også se i Nordjylland i de kommende måneder, siger han videre.


De 13 samkørselsstoppesteder er placeret strategisk i de tre kommuner, så forbindelse til den kollektive trafik bliver så god som mulig. Kongstanken er at forbedre mobiliteten ved at øge antallet af transportmuligheder for borgere bosiddende uden for Nordjyllands store byer.


Samkørsel supplerer bus og tog
- Skal man fra A til B i Nordjylland er samkørsel, set med vores øjne, godt på vej til at blive et godt supplement til bus, tog og de øvrige private transporttilbud og -former, siger Jens Otto Størup.


Han er ikke bange for, at samkørsel kommer til at udkonkurrere den kollektive trafik.


- Jeg er flere gange blevet spurgt, om ikke projektet vil kannibalisere på den kollektive trafik og gøre den mindre lønsom. Men nej, det er jeg bestemt ikke nervøs for. Tværtimod, når private og offentlige transporttilbud samarbejder, og viser at man faktisk godt kan komme fra A til B og hjem igen uden brug af privatbilen, så smitter det positivt af på både samkørsel, taxi, dele-biler, bus og tog. Det viser erfaringen fra andre europæiske lande. Vi ser ikke deleøkonomien og samkørselskulturen som en trussel, men som en trængsels- og miljøvenlig transportform, der på mange rejser vil blive kombineret med den kollektive trafik, siger Jens Otto Størup.  


På landsplan er antal kørsler og passagerbookinger steget med henholdsvis 27 og 21 procent i samme periode, og Jens Otto Størup siger videre, at tallene fra de nordjyske kommuner med al ønskelig tydelighed viser, at det er i de tyndt befolkede områder, hvor den kollektive trafik også er mindst, at samkørsel giver mest mening. Det understreges ifølge Jens Otto Størup af den høje vækst i Frederikshavn Kommune, der ligger langt over landsgennemsnittet. 


NT+GoMore har nydt stor opbakning fra alle de tre pilotkommuner, og Jens Otto Størup forventer, at flere kommuner vil følge trop, når projektet begynder at vise sit værd. Det gælder både i Nordjylland og i de øvrige regioner, som også følger projektet nøje. 


Udover de fysiske stoppesteder omfatter NT+GoMore også en digital sammensmeltning, så brugere af den kollektive trafik kan søge tilgængelige GoMore-lift via flere af NT’s digitale platforme. Til efteråret bliver samkørsel også en del af den digitale tjeneste Min Rejseplan i Nordjylland. 


Fakta om projektet efter de to første måneder


Procentvis stigning 


de seneste 12 månederKørslerPersonbookingerFrederikshavn Kommune (GoMore)59 %109 %Hjørring Kommune (GoMore)33 %36 %Aalborg Kommune (GoMore)18 %28 %Danmark (generelt)27 %21 %

Klik venligst

© Copyright 2018 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Miljøvenligt delebilskoncept ruller ud i Silkeborg
- Elever fra Vejen Business College hjælper Sydtrafik
- Trafikselskaber vil undersøge sig selv
- Busselskab i Hjørring er gået konkurs
- Lillehammer får to svenske el-busser
- Politiet vil stoppe uopmærksomme trafikanter
- 55 af 58 vilkår fra december er opfyldt
- EU-Kommissionen lægger den tredie vejpakke frem
- Taxiselskab præsenterer regnskab med overskud
- Arriva vinder NT’s kvalitetspris for tredje år i træk
- Kampagne sætter fokus på respektfuld adfærd over for billetkontrollører
- Hospital i Køge tester førerløs bus

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst

Klik venligst

Klik venligst

Klik venligst

Klik venligstKlik venligst